Historisk arkiv

Akademisk boikott av Israel: - Ikke norsk politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tora Aasland går mot forslaget om en akademisk boikott av Israel. Dette gjorde hun klart da hun i dag svarte på spørsmål i Stortingets spørretime.

Tora AaslandTora Aasland går mot forslaget om en akademisk boikott av Israel. Dette gjorde hun klart da hun i dag svarte på spørsmål i Stortingets spørretime:

- Det er ikke norsk politikk å boikotte israelske, eller andre lands læreinstitusjoner for den saks skyld – verken kulturelt eller akademisk. Regjeringen mener at boikott ikke er et virkemiddel som samsvarer med kjennetegnet for den akademiske kulturen: fri forskningsbasert meningsutveksling – uavhengig av hvem som framfører den. Å vedta en boikott vil dessuten bryte med lovfestede prinsipper om akademisk frihet.

Våre universiteter og høyskoler skal fremme akademisk frihet ved å følge anerkjente etiske og vitenskapelige prinsipper om åpenhet. De ansatte selv har en lovfestet rett til å velge sine faglige kontakter samt emner og metode for sin forskning. At noen forskere velger å ikke ha kontakt med enkelte land, institusjoner eller fagmiljøer, legger ikke institusjonene seg bort i. Styret ved institusjonen kan imidlertid ikke pålegge forskere ikke å samarbeide med forskere fra Israel eller andre land.

Når det gjelder styrenes og institusjonenes rolle, så må det være helt legitimt å diskutere enhver sak som fremmes. Det gjelder forelesningsrekken om konflikten i Midt-Østen og de oppropene som NTNUs styre har mottatt.

De faglige vurderingene som ligger til grunn for forelesningsrekken, er det NTNU som er ansvarlige for. Oppropene er som sagt adressert til styret ved NTNU, og behandles som en sak på deres møte 12. november 2009.  Regjeringen har full tillit til at styret behandler denne saken på en profesjonell måte og at de kommer fram til en håndtering av saken som samsvarer med de rammer som styret arbeider innenfor.