Historisk arkiv

Gode erfaringer med praksisbrev

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I den første evalueringen av praksisbrevforsøket oppsummeres ordningen som vellykket både av deltakerne og instruktørene.

IllustrasjonsbildeI den første evalueringen av praksisbrevforsøket oppsummeres ordningen som vellykket både av deltakerne, lærerne og instruktørene i bedriftene.

Ungdommene er praksiskandidater og mottar et praksisbrev etter to års opplæring, hovedsakelig i bedrift. 

Mer inkluderende
- Ved å utvikle flere veier til målet skaper vi et mer inkluderende utdanningssystem hvor flere har en mulighet for å lykkes, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Elevene som deltar i ordningen har gjennomgående hatt lavere karakterer og høyere fravær fra ungdomsskolen enn andre yrkesfagelever.

Hindrer frafall
Dette er en gruppe elever som ville hatt forholdsvis høy sannsynlighet for ikke å fullføre videregående opplæring. Det viser den foreløpige evalueringen til NIFU STEP. 

Forsøket med praksisbrev ble påbegynt skoleåret 2007-2008 og varer ut skoleåret 2009-2010.  Det er ordninger i Akershus, Vestfold og Rogaland som er evaluert. 

Satser for fullt fagbrev
Erfaringene så langt er at flertallet av praksiskandidatene ikke nøyer seg med praksisbrevet når de først er godt i gang. Et flertall er motivert for å satse på fullt fagbrev på de normerte fire år. 65 prosent av praksisbrevkandidatene sier at de vil ta praksisbrevutdanningen og deretter fagbrev, mens 31 prosent sier at de kun skal ta praksisbrevutdanningen.

Lanke til evalueringsrapporten

 Praksisbrevkandidater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunnskapsministeren besøkte tirsdag Tønsberg, og møtte blant annet praksisbrevkandidatene Herbert Scheving og Mathias Hillgren (til venstre)