Historisk arkiv

Statsråd Tora Aasland besøker Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland startet i dag sitt fire dagers offisielle besøk i Sør-Afrika der hun vil diskutere utvidet samarbeid om utdanning og forskning.

Statsråd Tora Aasland startet i dag sitt fire dagers offisielle besøk i Sør-Afrika der hun vil diskutere utvidet samarbeid om utdanning og forskning. 

Besøket skal styrke og videreutvikle det gode fellesskapet som i de senere årene har vokst fram mellom norske og sørafrikanske utdannings- og forskningsmiljø.
Det skal også understreke at Kunnskapsdepartementet har som målsetning å videreføre forsknings- og høyere utdanningssamarbeid med Sør-Afrika etter 2010, når Norges utviklingssamarbeid med landet lskal egges om. 

- Et utstrakt samarbeid med Sør-Afrika er viktig fordi vi har mye å lære av hverandre, både innenfor forskning og høyere utdanning. Det er gledelig at det i fortsettelsen vil være likeverdighet i samarbeidsrelasjonen mellom Norge og Sør-Afrika, sier statsråd Tora Aasland. 

I følge med statsråden reiser representanter for universitetene i Bergen og Oslo, Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU), Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Noregs forskningsråd (NFR). Disse institusjonene har bred erfaring fra forsknings- og utdanningssamarbeid med Sør-Afrika.

I tillegg til politiske samtaler skal statsråd Aasland besøke fagmiljø i Pretoria, Stellenbosch og Cape Town. Her vil hun møte representanter for konkrete samarbeidsprosjekter mellom Norge og Sør-Afrika og også norsk studenter.

Statsråd Tora Aasland møtte torsdag utdanningsminister Grace Naledi Mandisa Pandor i Sør-Afrika. (13.03.09)

Møtet med utdanningsminister Grace Naledi Mandisa Pandor torsdag, bekreftet at begge parter ønsker å videreføre det gode samarbeidet i høyre utdanning. Det blir viktig å se høyere utdannings- og forskningssamarbeidet i sammenheng. Et viktig mål vil dessuten være å øke antall norske studenter i Sør-Afrika og sørafrikanske studenter i Norge, uttaler statsråd Tora Aasland.  

Norge vil ta initiativ til et seminar for partnere fra Norge og Sør-Afrika for drøfting av innhold og organisering av framtidig høyere utdanningssamarbeid. Der bør også kobling av høyere utdannings- og forskningssamarbeidet stå på dagsorden. Det vil også bli viktig å se på hvordan EU-ordninger som Erasmus Mundus kan benyttes i det videre samarbeidet. 

Møtet med viseforskningsminister Derek Hanekom viste at begge land har mange felles interesser på forskningsområdet. Statsråden trakk fram problemstillinger knyttet til globale utfordringer, velferd og verdiskapning.  

- I det videre samarbeidet ønsker begge land å prioritere klima, energi og polarforskning. Det er sterke fagmiljøer begge land på disse områdene, sier Aasland.  

Norge vil være vertskap for et seminar hvor man vil diskutere disse og andre samarbeidsområder av felles interesse.  

 Statsråd Tora Aasland og Sør-Afrikas utdanningsminister Naledi Pandor.Helt til venstre er statssekretær for utdanning i Sør-Afrika, André Gaum. Helt til høyre på bildet er Norges ambassadør Tor Christian Hildan.