Historisk arkiv

Barnehagesatsing skaper sosial likhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

En ny rapport viser at barnehagedeltakelsen har økt betydelig for barn med lavt utdannede foreldre siden 2004, men ikke for barn fra familier med lav inntekt.

Barnehagedeltakelsen har økt betydelig for barn med lavt utdannede foreldre siden 2004, men ikke for barn fra familier med lav inntekt.

Dette er hovedfunnene i rapporten fra Statistisk sentralbyrå, ”Barn i barnehage – foreldrebakgrunn og utvikling de senere årene”, som er bestilt av Kunnskapsdepartementet.

-Foreldrenes utdanning har mye å si for barnas skoleprestasjoner i Norge. Det derfor gledelig at barnehagedeltakelsen har økt like mye for barn med lavt utdannede foreldre som for alle andre barn, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

-Forskning viser at barnehagen har positiv virkning på senere skoleprestasjoner. Gode barnehagetilbud styrker barnas nysgjerrighet, motivasjon og selvtillit, understreker Halvorsen. På bakgrunn av dette er SSB-rapporten særlig oppløftende.. Vi nærmer oss regjeringens mål med barnehageutbyggingen, nemlig å gi alle barn like muligheter og derigjennom å bidra også til sosial utjevning, sier kunnskapsministeren.

Fordelingsutvalget, som ble nedsatt i 2008 for å utrede årsakene til de økonomiske forskjellene i Norge, foreslo gratis kjernetid, for å sikre at alle barn har et barnehagetilbud før skolestart.

Regjeringen har også satt ned et offentlig utvalg som skal se på pedagogiske tilbud til alle førskolebarn, det såkalte Brennautvalget. Utvalget skal legge fram sine forslag innen 1.oktober 2010.

Les rapporten fra Statistisk sentralbyrå: Barn i barnehage - foreldrebakgrunn og utvikling de seneste årene