Historisk arkiv

Den indiske forskningsministeren til Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland er vert når den indiske forskningsministeren, Prithviraj Chavan, besøker Norge 5.-8.juni. India åpnet egen forskningsstasjon i Ny-Ålesund i 2008.

- Utfordringene vi står overfor på en rekke områder er av global natur. Klimaendringer, energisikkerhet og bærekraftig utvikling representerer utfordringer som krever  internasjonale nettverk for å finne bedre og mer effektive løsninger. Det sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland da hun var med på åpningen av den indiske forskningsstasjonen. - Norge legger stor vekt på internasjonalt forskningssamarbeid, og søker strategiske partnerskap også med land utenfor Europa, blant annet India, sier Aasland.  

Norge undertegnet en bilateral avtale om samarbeid innen vitenskap og teknologi i 2006, og India og Norge deler en rekke prioriterte områder.

Chavan vil besøke både Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svalbard. Der vil han få orientering om det utstrakte internasjonale forskningssamarbeidet som skjer med utgangspunkt på øygruppen.

- Jeg tror det kan dannes interessante sammenligninger og resultater ved å etablere tettere bånd mellom vår respektive innsats i polarforskning, sa Aasland i 2008. Nå skal de to forskningsministrene bruke tid på å diskutere videre forskningssamarbeid.

Den indiske forskningsministeren skal også, sammen med statsråd Tora Aasland, delta ved åpningen av avslutningskonferansen for det internasjonale polaråret 8.juni. Konferansen finner sted i Oslo og vil samle flere tusen deltagere fra hele verden. Det vil være er den største samlingen av polarforskere som er avholdt noensinne. Konferansen skal oppsummere de vitenskapelige resultatene fra det fjerde internasjonale Polaråret.