Historisk arkiv

2010 - Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

EU har utpekt 2010 til det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon. Kunnskapsdepartementet har valgt å fokusere på hva som gjøres for å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon på områdene som departementet har ansvar for.

EU har utpekt 2010 til det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon. Stortinget ga 18. juni 2009 sitt samtykke til at Norge deltar i Det europeiske året 2010.

17. oktober er FNs internasjonale dag for avskaffelse av fattigdom og i perioden 11.-24. oktober, arrangeres det  nasjonale fokusuker for å skape oppmerksomhet om det europeiske året. Kunnskapsdepartementet har valgt å fokusere på tiltak for å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon på områdene som departementet har ansvar for.

De overordnede målene med det europeiske året 2010 er å øke samfunnets bevissthet og fornye den politiske forpliktelsen til EU og deltakerlandene.

Kunnskapsdepartementet har valgt å fokusere på tiltak i barnehager, utdanning og opplæring. Utdanningssystemet har en evne til å motvirke sosiale forskjeller og således forebygge sosial eksklusjon gjennom å legge vekt på tidlig innsats og livslang læring. Sammenhengen mellom grunnleggende ferdigheter, gjennomføring av videregående opplæring og deltagelse i arbeidslivet er godt dokumentert.

Lenke til Kunnskapsdepartementets nasjonale fokus her

Les også Kristin Halvorsens uttalelser om kampen mot frafall i videregående opplæring i forbindelse med skolestart 2010

Arbeidsdepartementet er nasjonal gjennomføringsinstans for året og har et overordnet ansvar for å koordinere deltakelsen.