Historisk arkiv

Ny grunnskolelærerutdanning i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har fastsatt forskriftene for de nye grunnskolelærerutdanningene som fra høsten avløser allmennlærerutdanningen.

Kunnskapsdepartementet har fastsatt forskriftene for de nye grunnskolelærerutdanningene som fra høsten avløser allmennlærerutdanningen. Hovedgrepet er spesialiseringen mot årstrinnene 1 – 7 og 5 – 10, som vil gi lærerstudentene et styrket pedagogisk og faglig grunnlag for å undervise de årskullene de velger å spesialisere seg for.  

- Med dette rammeverket og det gode arbeidet som nå foregår ved institusjonene, vil vi få en bedre lærerutdanning for grunnskolen. Jeg har forventninger om at utdanningene skal bli attraktive og at mange velger å søke innen søknadsfristen går ut 15. april, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.

De nye rammeplanene er kortfattede forskrifter som legger hovedvekten på formål, kandidatenes forventede læringsutbytte og utdanningenes oppbygging. Utgangspunkt for beskrivelsene av læringsutbytte er kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som alle nye lærere må ha etter gjennomført grunnutdanning. Utformingen av rammeplanen på en slik måte er helt ny, og den har fått solid støtte i høringsrunden.

Noen forslag fra høringsinstansene er fulgt opp i den endelige forskriften, det gjelder bant annet styrking av grunnleggende ferdigheter, skole – hjem-samarbeid, miljøspørsmål og forholdet til teknologi- og medieutviklingen.

Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanningene for 1.–7. trinn og 5.–10. trinn.

 

Forskrift om rammeplan for de samiske grunnskolelærerut­danningene for 1.–7. trinn og 5.–10. trinn.