Historisk arkiv

Nytt klimaforskningssenter etableres i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen har vedtatt at det skal etableres et nytt klimaforskningssenter i Bergen. – Målet er at det nye senteret skal få en ledende rolle i internasjonal klimaforskning og blant annet kunne bidra vesentlig til arbeidet i FNs klimapanel, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.

Senteret skal baseres på kompetansen som er bygget opp gjennom Bjerknessenteret, som er et Senter for fremragende forskning der Universitetet i Bergen, Nansensenteret, Havforskningsinstituttet og Uni Research AS har et tett samarbeid. De samme fire institusjonene skal inngå i det nye senteret. Senteret skal ha en varighet på 12 år, forutsatt at det får en god evaluering midt i perioden. I statsbudsjettet for 2010 er det satt av 20 millioner til senteret.

-Forskning er nøkkelen til å forstå klimaendringene og finne gode framtidsløsninger. Derfor er det viktig at Norge har et tungt kunnskapsmiljø som kan gi oss bedre forståelse av klimaendringene og bidra med et sikrere bilde av framtidas klima – både det store globale bildet og utsiktene for ulike regioner. Senteret kan bare fylle sin funksjon gjennom omfattende samarbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Aasland.