Historisk arkiv

Forskningsfinansiering handler om helhet og balanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Det er viktig at vi diskuterer innretningen på finansieringen, ikke bare størrelsen, sa statsråd Tora Aasland da hun i dag deltok på Forskeforbundets årlige forskningspolitiske seminar.

Statsråd Tora Aasland

Statsråd Tora Aasland (KD)

- Det er viktig at vi diskuterer innretningen på finansieringen, ikke bare størrelsen, sa statsråd Tora Aasland da hun i dag deltok på Forskeforbundets årlige forskningspolitiske seminar.

Aasland sa videre at i en debatt om forskningsfinansiering må alle parter ta innover seg at man ofte snakker om en del av en større helhet.

- Det handler om hvordan balansen mellom drivkreftene for forskning skal være: anvendt forskning, langsiktig grunnleggende forskning og forskning for å møte samfunnsutfordringene.

I forslaget til statsbudsjett for 2012 har regjeringen foreslått å endre denne balansen litt ved å styrke den åpne konkurransearenaen. Videre handler det om hvordan balansen skal være mellom finansieringskanalene og om hvordan balansen skal være mellom aktører.

- Jeg mener både den forrige regjering og denne har vist langsiktighet i forskningen. Og jeg mener denne regjeringen har satset bedre og sterkere enn den forrige. Det er verdt å minne om at forrige gang det var realnedgang i de totale forskningsbevilgningene, var i 2003, sier Aasland.

Statsråden understreket at forskningsbevilgninger alltid vil være avhengig av politisk vilje.

- Det er viktigere å få hele regjeringen og hele samfunnet interessert i forskning enn å fjerne forskningen fra politikken, sa hun.