Historisk arkiv

Forskningsministeren på klimakonferanse i India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er i India, der hun i dag holdt et innlegg på Delhi Sustainable Development Summit 2011. Klimakonferansen samler rundt tusen deltakere fra hele verden.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er i India, der hun i dag holdt et innlegg på Delhi Sustainable Development Summit 2011. Klimakonferansen samler rundt tusen deltakere fra hele verden.

I sitt innlegg understreket Aasland at å møte det voksende behov for energi uten samtidig å utsette menneskeheten og naturen for store risiko, kan være den største utfordringen i vår tid.

- Norge er beredt til å bære sin del av ansvaret.


Den norske ambassaden i New Delhi er såkalt ”stjernepartner” til konferansen 3.- 5. februar og Telenor er samarbeidspartner. Bioforsk, Uninor, Norsk Institutt for Naturforskning – NINA og NTNU deltar også på konferansen. Gro Harlem Brundtland holdt et åpningsinnlegg sammen med tre andre tidligere statsledere på klimakonferansen. Tora Aasland deltok på ministersesjonen Building a new future.
Toppmøtet samler ledere fra politikk, organisasjoner, bedrifter, akademia og andre interessenter som alle er opptatt av å finne både lokale og globale tiltak på verdens klimautfordringer.

Statsråden deltok også på en boklansering arrangert av Bioforsk og TERI (The Energy and Resources Institute). Boken omhandler klimaendringers innvirkning på risproduksjon og er en del av den norsk-indiske samarbeidprosjektet ClimaRice.
 
I august 2009 lanserte den norske regjeringen en strategi for samarbeid med India på mange ulike områder, også forskning. Rundt 3 millioner USD per år for fem pluss muligens ytterligere fem år har vært avsatt til Indo-norske forskningsprosjekter, blant annet  til etablering av  INDNOR-programmet, administrert av Norges forskningsråd i Norge. Innen desember 2010 hadde 24 pre-prosjekter og arrangementer blitt støttet.

 

 

 

Tora Aasland i samtale med Gro Harlem Brundtland. T.h tidligere president i Chile, Ricardo Lagos.

Les mer om Delhi Sustainable Development Summit 2011

Gro Harlem Brundtland deltok også på klimakonferansen.


”Fra pol til pol” er tittel på en utstilling som statsråden åpnet under sitt besøk. Den viser eksempler på indisk og norsk forskning i Arktis og Antarktis.  Norge signerte i 2006 en samarbeidsavtale med India om forskning og teknologi. Denne omfatter blant annet utveksling av studenter og felles prosjekter om klima-, nano,- og vaksineforskning. Det indiske senteret for Antarktisk- og havforskning har etablert et laboratorium i Ny-Ålesund på Svalbard.

Les mer om polarutstillingen her. 

Her følger bilder fra Tora Aaslands India-besøk:


Del