Historisk arkiv

Fredsprisvinnerne møtte Kristin Halvorsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman møtte fungerende statsminister Kristin Halvorsen til en samtale på Grand Hotel i forbindelse med årets fredsprisutdeling.

Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf, fredsaktivist Leymah Roberta Gbowee, også fra Liberia og journalist og menneskerettighetsforkjemper Tawakkul Karman fra Jemen, møtte fungerende statsminister Kristin Halvorsen til en samtale på Grand Hotel i forbindelse med årets fredsprisutdeling.

I møtet understreket statsråd Halvorsen at Nobels fredspris i år ble tildelt disse tre kvinnene, ikke bare som en anerkjennelse for deres viktige arbeid, men også som en anerkjennelse av kvinners kamp for fred og demokrati i resten av verden.

I samtalen trakk statsråd Halvorsen fram at utdanning, og spesielt utdanning av jenter, er et sentralt element i det viktige fredsforebyggende arbeidet som disse kvinnene gjør. UNESCOs satsing på Education for All ble trukket fram som et godt eksempel for fortsatt satsing.

President Johnson Sirleaf sa at en del av hennes fredsprispenger vil gå til bygging av studenthjem til jenter som vil gå på skole og studere. Liberia har et stort behov for flere og bedre kvalifiserte lærere og vil gjerne se hvordan Norge kan bidra på dette området. Det ble også uttykt et ønske om å sende kvinnelige studenter til Norge for å spesialisere seg innen realfag eller som ingeniører.

Leymah Gbowee som vil lede  Liberias freds- og forsoningsarbeid i tiden som kommer vil spesielt se på kvinners involvering i dette. Her kommenterte statsråd Halvorsen at Nansen Fredssenter på Lillehammer har i en årrekke arbeidet med denne problematikken og at det kunne muligens også være interessant for Liberia.

Den yngste av de tre fredsprisvinnerne, Tawakkul Karman fra Jemen, håpet at Norge og andre vestlige land ville fortsette å støtte den demokratiske utvikling i landet og også bidra med kapasitetsoppbygging når tiden er inne for det.

Kristin Halvorsen takket for samtalen med de tre fredsprisvinnerne og sa at Norge vil fortsatt støtte det viktige arbeidet som disse kvinnene gjør og sa hun håpet at også resten av det internasjonale samfunnet vil gjøre det samme.

Kristin Halvorsen sa til de tre fredsprisvinnerne at Norge vil støtte arbeudet de gjør og at hun håper også resten av det internasjonale samfunnet vil gjøre det samme.

Kristin Halvorsen sa til de tre fredsprisvinnerne at Norge vil støtte arbeidet de gjør og at hun håpet også resten av det internasjonale samfunnet vil gjøre det samme. (Foto: Kunnskapsdepsrtementet)

I samtalen trakk statsråd Halvorsen fram at utdanning, og spesielt utdanning av jenter, er et sentralt element i det viktige fredsforebyggende arbeidet som disse kvinnene gjør.

I samtalen trakk statsråd Halvorsen fram at utdanning, og spesielt utdanning av jenter, er et sentralt element i det viktige fredsforebyggende arbeidet som disse kvinnene gjør. (Foto: Kunnskapsdepartementet)