Historisk arkiv

Lærlingene trives på arbeidsplassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Ni av ti lærlinger sier at de trives på arbeidsplassen. De fleste er motiverte til å lære og ønsker å fullføre læretiden. - En mer praktisk skolehverdag vil helt klart motivere denne gruppen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

(Illustrasjonsfoto:
Samfoto)

Ni av ti lærlinger sier at de trives på arbeidsplassen.  De fleste er motiverte til å lære og ønsker å fullføre læretiden. - En mer praktisk skolehverdag vil helt klart motivere denne gruppen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Dette er første gang vi får en så omfattende innsikt i hvordan lærlingene har det i læretiden. På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har FAFO og NIFU gjennomført en analyse av Lærlingundersøkelsen 2010-2011. Det er data fra åtte fylker som inngår i analysen.

- Undersøkelsen gir et interessant innblikk i den delen av fagopplæringen som foregår i bedrift. Nå vil regjeringen ruste opp den delen av yrkesutdanningen som foregår i skolen slik at lærlingene har bedre ballast fra skolen, sier Halvorsen.

Undersøkelsen viser store variasjoner i hva lærlingene mener om opplæringen de får på skolen og arbeidsplassen. Halvparten sier de er fornøyde eller svært fornøyde med opplæringen de fikk på skolen som forberedelse til læretiden. På tømrerfaget er bare 40 prosent fornøyde med opplæringen de fikk på skolen, mens 74 prosent innenfor barne- og ungdomsarbeiderfaget er fornøyde med opplæringen på skolen.

Lærlingundersøkelsen viser at mange planlegger å ta mer utdanning etter fagbrevet. I undersøkelsen svarer 65 prosent at de har lyst til å ta videre utdanning i faget sitt etter læretiden.