Historisk arkiv

Internasjonalt ekspertutvalg skal vurdere risiko

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland har nå oppnevnt et internasjonalt ekspertutvalg for vurdering av risiko og skade knyttet til en eventuell flytting av vikingskipene.

Statsråd Tora Aasland har nå oppnevnt et internasjonalt ekspertutvalg for vurdering av risiko og skade knyttet til en eventuell flytting av vikingskipene.

-  Dette er et viktig skritt videre for å få en overordnet og uavhengig risikovurdering. Vi trenger et slikt grunnlag for å fatte en riktig beslutning om lokalisering av et framtidig Kulturhistorisk museum, sier Aasland.

 

Utvalget består av: 

Jesper Stub Johnsen, utvalgsleder. Bevaringssjef, Nationalmuseet i København.

May Cassar, Professor of Sustainable Heritage og Director of the Centre for Historic Buildings, Collections and Sites, University College of London.

Ronald Bockius,Hovedkonservator og forskningsleder ved Römisch-Germanisches  Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt, Mainz, Tyskland.

David Saunders, Konservator, Department of Conservation and Scientific Research, The British Museum, London.

Utvalget vil også bruke norsk ekspertise underveis i prosessen og både Universitetet i Oslo og Riksantikvaren er konsultert forut for sammensetningen av utvalget. 

- For meg er det imidlertid viktig at risikovurderingene skjer med et internasjonalt utgangspunkt, sier Aasland.

 

Utvalget har fått følgende mandat: 

  • Utrede, i et internasjonalt perspektiv, hva som kan aksepteres av uopprettelige og opprettelige skader på skip og gjenstander.
  • Gjennomføre en helhetlig vurdering av risiko knyttet til en mulig flytting av vikingskipene og de alunkonserverte gjenstandene, inklusive en risikovurdering av den planlagte tomten i Bjørvika.
  • Dersom flytting er forsvarlig, utrede og anbefale praktisk gjennomføring av en eventuell flytting og kostnader knyttet til alle forhold ved gjennomføringen.
  • Beregne alle kostnader knyttet til eventuell flytting av skip og gjenstander, inklusive oppretting av skader på skip og gjenstander.  

- Jeg forventer at arbeidet vil bli satt i gang så fort som mulig – mest realistisk i løpet av april. Utvalget har ikke fått en endelig dato for levering av sine vurderinger, men jeg har forventning om at arbeidet vil bli gjennomført i løpet av 2011, sier statsråd Aasland.