Historisk arkiv

Skoleåret deles på vg3 studieforberedende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen foreslår å endre opplæringsloven slik at skoleåret for elever på Vg3 studieforberedende program blir delt i én periode med ordinær opplæring og én eksamensperiode.

Elever og lærer

(Foto: Colourbox)

Regjeringen foreslår å endre opplæringsloven slik at skoleåret for elever på Vg3 studieforberedende program blir delt i én periode med ordinær opplæring og én eksamensperiode.

 - Målet er å legge bedre til rette for at elevene på Vg3 studieforberedende program får det minstetimetall de skal ha og at elevene opprettholder motivasjonen gjennom hele det siste opplæringsåret, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

 Forslaget går ut på at all ordinær opplæring skal være gjennomført før eksamen. Hensikten er å unngå det som mange steder oppleves som problematisk i dag – nemlig at opplæringen etter eksamen bortfaller uten at elevene har fått det minstetimetallet de skulle ha. Et annet poeng er at timene gjennomføres med lite motiverte elever og kanskje med begrenset faglig innhold

Kvaliteten på elevenes opplæring under og etter eksamensperioden er et stadig tilbakevendende diskusjonstema. Det blir blant annet hevdet at mange elever, særlig i siste året av den videregående opplæringen på studieforberedende program, får fri når de egentlig skulle hatt ordinær opplæring.

Et tilsyn gjennomført av Utdanningsdirektoratet i 2008 viste at flere elever i dag ikke får oppfylt det totale minstetimeantallet de har krav på. Ved å flytte de timene som i dag gjennomføres etter eksamen, til før eksamensperioden, vil det bli enklere å oppfylle minstetimeantallet. Elevene vil få mer opplæring før eksamen og være bedre forberedt til denne. Vi unngår dessuten at det må gjennomføres opplæring etter at standpunktkarakterer er satt og eksamen er gjennomført, en opplæringsperiode som i dag oppleves som lite motiverende for mange elever.

Lenke til høringssaken.