Historisk arkiv

Studiekvalitet i lærerutdanningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Grunnskolelærerutdanningen var ny høsten 2010. Denne undersøkelsen viser at vi gjør et riktig grep når vi nå starter arbeidet med de øvrige lærerutdanningene, sier Tora Aasland.

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har SINTEF foretatt en kartlegging av studiekvaliteten i de ulike lærerutdanningene (allmennlærerutdanning, integrert lektorutdanning, PPU og faglærerutdanning). Fire målgrupper er spurt om hvordan de oppfatter kvaliteten i lærerutdanningen: Lærerstudenter, lærerutdannere ved høgskoler og universiteter, samt praksislærere og rektorer i grunnopplæringen. 

- Grunnskolelærerutdanningen var ny høsten 2010 og erstattet den gamle allmennlærerutdanningen. Denne undersøkelsen viser at vi gjør et riktig grep når vi nå starter arbeidet med de øvrige lærerutdanningene, sier Tora Aasland, statsråd for høyere utdanning og forskning.

Undersøkelsen viser at langt flere er fornøyd enn misfornøyd med kvaliteten i undervisningen. Når det gjelder hvilket utbytte lærerutdanningen gir studentene, er de fire målgruppene samstemte i hva som skårer høyest:

1) Sosial kompetanse (for eksempel samarbeidsevner)
2) Profesjonsidentitet (for eksempel yrkesstolthet)
3) Utviklingskompetanse (for eksempel faglig oppdatering)

Målgruppene ble spurt om de er enige eller uenige i påstanden ”I praksisopplæringen får studentene bruk for det de har lært i undervisningen”. Lærerutdannerne er mest enige (70 prosent). Blant studentene og praksislærerne oppgir omtrent 45 prosent at de er enige, mens 36 prosent av rektorene er enige.

Til slutt ble målgruppene spurt om hva de mener er viktige tiltak for å heve kvaliteten i lærerutdanningen. Det er stor enighet mellom målgruppene om hvilke tiltak som oppfattes som viktige for å øke kvaliteten:

• Å heve statusen på yrket, og å oppdatere lærerutdannerne på dagens skolehverdag havner på topp fem i alle målgruppene.
• Mer praksis, heve inntakskravene for lærerutdanningen, og å styrke samarbeidet mellom aktørene er også tiltak som er nevnt i tre av fire målgrupper.
• Alle målgruppene unntatt lærerutdannerne mener det er viktig med mer praksis.
• Alle målgruppene unntatt rektorene er enige om at det er viktig å styrke samarbeidet mellom aktørene i lærerutdanningen.

Undersøkelsen skal gjentas i 2013 for å måle endring over tid.

Rapport fra SINTEF (pdf)