Historisk arkiv

Tora Aasland besøker India og Japan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland besøker India og Japan 2.-9. februar. Statsråden vil blant annet ha møter med landenes utdannings- og forskningsmyndigheter og besøke prosjekter der Norge er involvert.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland besøker India og Japan 2.-9. februar. Statsråden vil blant annet ha møter med landenes utdannings- og forskningsmyndigheter og besøke prosjekter der Norge er involvert.

I India vil statsråden holde ett av hovedinnleggene på Delhi Sustanaible Development Summit 2011, Dette er en internasjonal klimakonferanse arrangert av forskningsinstituttet TERI, som blir ledet av Nobelprisvinner Dr. Rajendra Pachauri. I fjor deltok statsminister Jens Stoltenberg på samme konferanse.

Aasland vil også delta ved åpningen av en felles norsk-indisk polarutstilling, delta ved boklansering i regi av norske Bioforsk og TERI, og også møte norske studenter og representanter fra norsk næringsliv i New Delhi.

Mye av samarbeidet om høyere utdanning og studentutveksling fra Norge til India skjer gjennom et eget Nordic Center i New Delhi.  

Universitetet i Oslo har det største miljøet i Norge for India-studier, blant annet et forskningssamarbeid innenfor glaseologi, men også universitetet i Bergen, NTNU og Universitetet for miljø- og biovitenskap har felles prosjekter med indiske institusjoner. Som Indias forskningsminister besøkte Kapil Sibal Svalbard sammen med statsråd Tora Aasland i 2008 i anledning av at India åpnet egen forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Foto: KD

En bilateral samarbeidsavtale innenfor utdanning ble undertegnet juni 2008. En bilateral forsknings- og teknologiavtale med India ble inngått i 2006.

I 2009 ble det etablert et samarbeidsprogram innen en rekke prioriterte forskningsområder: klima, inklusive hav- og polarforskning, ren energi, geoteknologi og naturkatastrofer; marin forskning, nanoteknologi særlig i forhold til ren energi og solenergi, og også innenfor medisinske områder som vaksiner på både mennesker og dyr.

Japan

Japan er et prioritert samarbeidsland innenfor forskning, og en av verdens ledende forskningsnasjoner. Norge har hatt en stat-til-stat-avtale om forskningssamarbeid med Japan siden 2003. Det arbeides særlig for å styrke forskningssamarbeidet på områdene nanoteknologi og nye materialer, matsikkerhet, miljø, energi og polarforskning.

Av norske institusjoner er det NTNU som i dag har det mest omfattende samarbeidet med japanske institusjoner.

Med sin reise til Japan ønsker statsråden å styrke Norges forskningssamarbeid med japanske interesser.

Aasland vil under sitt besøk blant annet besøke Tsukuba Science City, ha politiske møter samt at hun vil lansere NorAlumni Japan, -  et nettverk som skal koble tidligere japanske studenter med Norge og norsk næringsliv. I fjor var det om lag 30 japanske studenter i Norge, mens det var rundt 145 norske studenter i Japan.

I disse dager går søknadsfristen ut for Norges første forsknings- og teknologiutsending til Tokyo. Stillingen vil bli finansiert med midler fra Norges forskningsråd  og Innovasjon Norge. Målsettingen med stillingen er å få økt forsknings- og teknologisamarbeid med Japan.