Historisk arkiv

Elevmeglernes nasjonalkonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpnet årets nasjonalkonferanse for elevmeglere på Bjørnholt skole. Årets konferanse «Elever kan selv» setter elevmeglere i sentrum med erfaringer og refleksjoner.

Arrangøren av konferansen er Norsk Forum for Skolemegling, og konferansen på Bjørnholt skole er den første som samler representanter fra hele landet.

― Elevmegling er ikke bare megling i konfliktsaker. Det er også en del av skolens og samfunnets langsiktige oppdragelse. Det er avgjørende viktig at vi evner å løse konflikter, ikke bygge opp motsetninger og skape et samfunn fullt av motsetninger, sa Halvorsen.

Skolemiljø er avgjørende

Kunnskapsminister påpekte viktigheten av godt miljø på skolen for elevenes læring.

― Det er skolens oppgave å ivareta hver enkelt elev, og et godt læringsmiljø må være med i hele skolehverdagen. Derfor er skolemegling en del av en større sammenheng.

Uten elevmedvirking klarer vi aldri å skape gode læringsmiljøer. Og elevmegling er et godt og konkret tiltak der elevene kan gjøre noe på ordentlig for at medelevene skal få det bra på skolen.

Elevmegling gir elevene medansvar for læringsmiljøet ved at de møter medelever som har en konflikt og bidrar til å finne en løsning.

― Men elevene må aldri overta ansvaret for å skape et godt læringsmiljø. Det er de voksne⁠– skolelederne og lærerne – som skal lage et godt læringsmiljø. Elevmeglingen må altså ikke bli en sovepute for de voksne i skolen, men et tiltak der elevene bidrar til et enda bedre læringsmiljø, sier kunnskapsministeren.

(Foto: KD)

Framtidsrettet læring

Å lære å løse konflikter er livslang læring som alle i samfunnet må kunne, mener Halvorsen.

― Det er avgjørende viktig at vi evner å løse konflikter, ikke bygge opp motsetninger og skape et samfunn fullt av motsetninger. Dere elevmeglere får en særskilt trening i dette som jeg håper dere tar med dere videre i livet. Da kan Norge føre videre den tradisjonen vi har hatt internasjonalt som meglere i ulike konflikter i verden. Lille Norge er en stor meglernasjon, blant annet takket være god meglerkompetanse.