Historisk arkiv

Kavliprisen 2012 delt ut i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I dag ble Kavliprisen 2012 i astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap delt ut av H.M. Kong Harald til syv fremragende forskere.

I dag ble Kavliprisen 2012 i astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap delt ut av H.M. Kong Harald til syv fremragende forskere.  

Som minister for utdanning og forskning verdsetter jeg evnen til å stille spørsmål, søke etter kunnskap og utforske uoppdagede fagfelt. Dette enten det er i barns lek, i utdanning av barn og unge eller innen de høyeste nivåene av vitenskaplig forskning, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Prisen, som er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, The Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi, ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald i Oslo Konserthus i dag. Konferansierer for utdelingen var Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren og vitenskapsformidleren Alan Alda. Kavliprisene deles ut annethvert år og de ble delt ut første gang i 2008.

De syv prisvinnerne har utmerket seg med sine bidrag til de tre vitenskapelige kategoriene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap, og mottok hver sin gullmedalje. I tillegg deler prisvinnerne en million US dollar per kategori.

- Prisvinnerne er kvinner og menn som har viet sitt arbeid til vitenskap som har flyttet grenser for vår kunnskap om noen av de mest ukjente deler av vår verden og selv bortenfor. Vi kan ikke late som vi vet alle svarene på hvordan vi løser våre store samfunnsmessige utfordringer. Vi kan ikke engang være sikker på hvilke spørsmål vi bør stille. Vi trenger å være modige, eventyrlystne og ambisiøse. Jeg vil gjerne takke Kavliprisvinnerne for å være en inspirasjon til nettopp dette.  Kavliprisen er også et viktig virkemiddel for synliggjøring av, og rekruttering til, naturvitenskapelige fagfelt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Det er den utvandrede norsk-amerikaneren og forretningsmannen Fred Kavli som er opphavsmannen til prisen som ble delt ut for første gang i 2008, og omtales som ”en ny Nobel”.

-  Kunnskapsdepartementet er svært glade for å være en del av dette samarbeidet, og vi er stolte over at prisen deles ut her i Oslo, sier Halvorsen som selv var til stede under prisutdelingen i dag.

I kveld er Halvorsen vert når regjeringen inviterer til middag i Oslo Rådhus i anledning prisutdelingen. 

For mer informasjon om Kavliprisen og årets prisvinnere, se http://www.kavliprize.no/

Kavliprisen i astrofysikk tildeles David Jewitt (University of California), Jane X. Luu (MIT) og Michael Brown (California Institute of Technology). Kavliprisen i nanovitenskap tildeles Mildred S. Dresselhaus (MIT), mens Kavliprisen i nevrovitenskap deles mellom Cornelia Bargmann (Rockefeller University), Winfried Denk (Max Planck Institute for Medical Research) og Ann M. Graybiel (McGovern Institute for Brain Research, MIT).

Les mer og se video på http://www.kavliprize.no/

Årets syv prisvinnere sammen med H.M. Kong Harald, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, Fred Kavli , ordfører Fabian Stang og preses i Vitenskapsakademiet, Nils Chr. Stenseth. (Foto: Kavliprisen)