Historisk arkiv

Forskning for forandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementets årlige forskningspolitiske konferanse

Kunnskapsdepartementet inviterer til den forskningspolitiske konferansen «Forskning for forandring» den 29. mai 2012. Konferansen behandler forskningens rolle i håndteringen av kriser og store samfunnsutfordringer, og ser også nærmere på den norske instituttsektoren. Forskningsbarometeret 2012, hvor forskningsinstituttene vies stor oppmerksomhet, lanseres på konferansen.

Forskningsbarometeret

Kunnskapsdepartementet inviterer til konferansen Forskning for forandring den 29. mai 2012. Konferansen finner sted på Radisson Blu Scandinavia Hotell i Oslo.

Det kan se ut som vi lever i krisenes tid. Klimakrisen gir oss ekstremvær og krever globale løsninger. Finanskrisen preger verdensøkonomien og en varslet eldrebølge krever flere og bedre løsninger av velferdsstaten enn noensinne. Forskning og innovasjon blir ofte presentert som løsningen på disse krisene. Det er der det må investeres for at vi skal komme oss helskinnet igjennom. Men hva mener vi egentlig når vi sier at forskning skal bidra til å løse samfunnsutfordringene? Og hvordan fungerer dette egentlig i praksis? Hvor god må forskningen være for at vi skal få det til? Og hvem skal gjøre jobben?

Instituttsektoren har hatt, og vil fortsette å ha, en viktig rolle i norsk forskning. I andre sesjon vil innlederne se nærmere på instituttenes rolle i det norske forskningssystemet. Leverer de den kunnskapen som trengs og brukes? Hvordan kan instituttene legge til rette for at norsk næringsliv lykkes nasjonalt og internasjonalt? Og hvordan kan instituttene bidra til å skape bedre velferd og helse i framtidens samfunn?

De som skal gi oss noen svar på disse spørsmålene er:

  • Kunnskapsminister Kristin Halvorsen
  • Ken Guy, leder for OECDs Science and Technology Policy Division
  • Arild Underdal, tidligere rektor for UiO og leder for FME-en Strategic Challenges in International Climate and Energy Policy
  • Arvid Hallén, administrerende direktør, Forskningsrådet

Sammen med dem kommer også: Knut Fægri, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO; Tore Ulstein, Deputy CEO i Ulstein Group; Eva S. Dugstad, adm. dir. ved IFE; Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF; Gunnar Jordfald, leder for FFA; Geir Stene-Larsen, direktør for Folkehelseinstituttet; Sigrun Vågeng, adm.dir. i KS; Kåre Hagen, direktør for NOVA og Arild Steen, leder for Arbeidsforskningsinstituttet.

Konferansier for dagen er Siri Lill Mannes.

  Last ned programmet for konferansen Forskning for forandring (pdf, 95 kB)