Historisk arkiv

Kunnskapsdepartementet ”pusher” ikke persondata

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet er tilhenger av åpenhet og offentlighet, men det er ikke riktig, som Bergens Tidende hevder på lederplass 11. januar, at Kunnskapsdepartementet aktivt ber universiteter og høyskoler om å ”pushe” studenters persondata. Innsyn i såkalte klasselister er dessverre en konsekvens av dagens regelverk.

Kunnskapsdepartementet er tilhenger av åpenhet og offentlighet, men det er ikke riktig, som Bergens Tidende hevder på lederplass 11. januar, at Kunnskapsdepartementet aktivt ber universiteter og høyskoler om å  ”pushe”  studenters persondata. Innsyn i såkalte klasselister er dessverre en konsekvens av dagens regelverk.

 

Offentlighetsloven slår fast at alle kan be om innsyn i dokumenter hos universiteter og høyskoler, inkludert sammenstilling av informasjon fra databaser. Denne muligheten har ført til at enkelte firmaer har fått  utlevert såkalte klasselister.

De som får utlevert klasselister med personopplysninger, må behandle disse i tråd med personopplysningsloven. Datatilsynet fører tilsyn med at personopplysningsloven følges, og Kunnskapsdepartementet er glad for at Datatilsynets har gitt uttrykk for interesse i saken.

Kunnskapsdepartementet er i dialog med Justisdepartementet om problemstillingene, og legger opp til at disse vil bli vurdert ved en evaluering av offentlighetslova.