Historisk arkiv

Norske universiteter hevder seg internasjonalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Times Higher Education har i dag offentliggjort sin rangering av verdens universiteter. Mens flere universiteter i våre nordiske naboland klatrer på rangeringen, har de norske en noe svakere plassering enn i fjor.

 

Times Higher Education har i dag offentliggjort sin rangering av verdens universiteter. Mens flere universiteter i våre nordiske naboland klatrer på rangeringen, har de norske en noe svakere plassering enn i fjor.

― Selv om vi alltid må ha ambisjoner om å bli bedre, vil jeg likevel framheve at norsk utdanning og forskning hevder seg godt internasjonalt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Oversikten fra Times Higher Education viser at vi har hatt en sterk økning i norsk vitenskapelig publisering de siste ti årene, og ser vi vitenskapelig publisering ut fra antall innbyggere, er vi i tetsjiktet.

Oversikten viser også at norske vitenskapelige artikler er sitert 25 prosent mer enn den gjennomsnittlige artikkelen i verden. Her ligger vi imidlertid etter våre nordiske naboland.

― Norske forskningsmiljøer må derfor videreføre og forsterke det internasjonale forskningssamarbeidet for å bli mer synlige og styrke kvaliteten i forskningen, oppfordrer kunnskapsministeren. ― Universitetene vil sikkert vurdere resultatene nøye for å se hva de kan forbedre seg på. I løpet av de siste ti årene har antall nye og unge forskere vokst mer i Norge enn i mange andre land. Det tar tid å bygge seg opp som forsker og vi kan derfor ha godt håp om at siteringer fra norske forskere vil øke i årene som kommer.

I Norge er det god tilgang til høyere utdanning i alle deler av landet, og dette vil regjeringen opprettholde.

Satser på toppforskning

Framfor å bygge opp eliteinstitusjoner, har det de siste årene blitt satset betydelig på toppforskning gjennom Sentre for fremragende forskning (SFF). Evalueringen av SFF-ordningen viser at den er en suksess som gjør norsk forskning synlig internasjonalt.

Gjennom SFFer er det satset mye på gode fagmiljøer og det har gitt resultater. For eksempel viser årets indikatorrapport for forsknings- og innovasjonssystemet at norske forskningspublikasjoner innen klinisk medisin, landbruks­vitenskap, zoologi, molekylærvitenskap/genetikk, geovitenskap og økologi/miljøfag siteres mer enn 40 prosent over verdensgjennomsnittet.

Flere internasjonale rangeringer

Times Higher Education er en av flere internasjonale rangeringer. Rangeringer vektlegger ulike indikatorer og det er derfor flere eksempler på at norske universiteter og høyskoler gjør seg godt gjeldende i internasjonale rangeringer.

UiO rykket i 2012 opp åtte plasser på Shanghai-rangeringen, fra 75. til 67. plass. NTNU ble for et par år siden rangert som fjerde beste universitet i verden på samarbeid med næringslivet. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) ble nylig rangert som nr. 8 blant utdanningsinstitusjoner innenfor design i Europa og Amerika. UiB er i år nr. 64 blant verdens universiteter når det gjelder antall siteringer per ansatt i følge QS-rangeringen.

Norge deltar i et prosjekt som har til hensikt å kartlegge faglige profiler og styrker og svakheter ved høyere utdanningsinstitusjoner i alle de nordiske land, det såkalte U-map prosjektet. Dette vil bli sluttført seinere i høst og vil gi grunnlag for å sammenligne læresteder på tvers av landegrenser i Norden langs mange dimensjoner. 

Les mer her http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/