Historisk arkiv

30 millioner til flerkulturelt kompetanseløft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen lanserer et kompetanseløft for å bedre opplæringstilbudet til minoritetsspråklige i barnehage og skole. Kompetanseløftet presenteres på konferansen ”Mangfold og felleskap - flerkulturell kompetanse i lærerutdanningene” som avholdes i Oslo i dag, 31. mai 2013.

Regjeringen lanserer i dag et kompetanseløft for å bedre opplæringstilbudet til minoritetsspråklige i barnehage og skole. Kompetanseløftet presenteres på konferansen ”Mangfold og felleskap - flerkulturell kompetanse i lærerutdanningene” som avholdes i Oslo i dag, 31. mai 2013.

I perioden 2013-2018 vil regjeringen bruke 30 millioner kroner årlig på et kompetanseløft for lærere og barnehagelærere. De sentrale temaene i satsningen er flerkulturell pedagogikk, flerspråklighet, andrespråkspedagogikk og voksenpedagogikk. Satsningen har sin bakgrunn i regjeringens fremleggelse av Meld. St.6 (2012-2013) En helhetlig integreringspolitikk. Mangfold og fellesskap, som ble behandlet i Stortinget 21. mars 2013.

– Norsk skole har aldri vært mer mangfoldig, dette gjør at lærerne trenger nye faglige redskaper for å møte elevene. Målet er at de som jobber i barnehager og skoler skal få mer kunnskap om hvordan de kan støtte minoritetsspråklige elever i sin læring og bidra til god integrering, sier Kristin Halvorsen.

Regjeringen vil gi landets universiteter og høyskoler i oppdrag å utdanne lærere på dette viktige feltet.

– Jeg oppfordrer fagmiljøene i universitets- og høgskolesektoren til å reagere offensivt på regjeringens satsning. Kulturelt og språklig mangfold gir oss noen utfordringer, men også mange nye muligheter og ny kunnskap, sier Halvorsen.

Fakta om kompetanseløftet:

  • Det satses 30 millioner kroner årlig i fem år for å styrke kompetanseutviklingen på det flerkulturelle området i hele utdanningssektoren.
  • Både tilsatte, ledere og eiere av barnehager og skoler, inkludert ansatte i voksenopplæringen, og lærerutdanningsinstitusjonene vil omfattes av satsingen. Dette er et av de største tiltakene fra Meld. St. 6 En helhetlig integreringspolitikk.
  • I 2013 fordeles 9 mill. kroner via lærerutdanningsregionene. Midlene skal benyttes til erfaringsutveksling, FoU og spredning av FoU-resultater og utvikling av tilbud fordelt på de 6 regionene.
  • Fra høsten 2013 vil tre utdanningsinstitusjoner fra tre ulike lærerutdanningsregioner og 12 kommuner og fylkeskommuner starte den barnehagebaserte og skolebaserte satsingen.
  • I de neste årene vil antall skoler og barnehager utvides, slik at flere får tatt del i kompetansehevingen. Vi regner med at 600 barnehager og skoler vil inngå i satsingen i denne femårsperioden.
  • Kompetanseheving av barnehage- og skoleeier og barnehagemyndighet skal også starte opp høsten 2013.
  • Utdanningsdirektoratet samarbeider nå med universitetene og høyskolene om å utvikle en mer detaljert plan for kompetanseløftet. Deler av satsingen vil starte allerede til høsten.

 

(BLD/ Grafisk form AS)