Historisk arkiv

Flere studenter og flere utdanninger ved fagskolene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

En fersk rapport om fagskolesektoren viser at det nå gis tilbud om nærmere 1000 fagskoleutdanninger i Norge, noe som er en økning på 10 prosent fra 2011. Høsten 2012 studerte nærmere 16 000 studenter ved 115 fagskoler. Det er 1000 flere enn i 2011.

–Fagskolesektoren er en stadig viktigere del av det norske utdanningslandskapet, og jeg er opptatt av at det finnes god og oppdatert kunnskap om fagskolene. Sammen med den gjennomførte kandidatundersøkelsen for 2012, er årets rapport med på å tette igjen noen av våre kunnskapshull, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Den systematiserte kunnskapen om fagskolene i Norge er relativt begrenset. Med 115 private og offentlige fagskoler, innenfor et bredt spekter av fagfelt og med nærmere 16 000 fagskolestudenter, er fagskolesektoren en betydelig faktor i det norske utdanningstilbudet.

–I 2013 vil det gjennomføres en ny undersøkelse av fagskolekandidatenes situasjon på arbeidsmarkedet. Kunnskapsdepartementet vil i tillegg arbeide spesielt med gjennomføringen av kvalifikasjonsrammeverket. Departementet forbereder også nye forskrifter og forslag til endring av fagskoleloven, som vil bli sendt ut på høring i løpet av året. Vi er således inne i et aktivt år for å løfte fagskoleutdanningen videre, sier statsråd Kristin Halvorsen.

Hovedpunkter om fagskolesektoren i 2012 

Antall fagskoler

  • I 2012 var det totalt 115 fagskoler som til sammen dekker et bredt spekter av utdanninger innenfor en rekke fagfelt. Det er 60 prosent private og 40 prosent offentlige fagskoler.
  • Nærmere 50 prosent av landets fagskoler er lokalisert i det sentrale østlandsområdet.
  • Totalt ble det gitt tilbud om 995 fagskoleutdanninger høsten 2012, herav 75 prosent private og 25 prosent offentlige. Det er en økning på nesten 100 fra 2011.

Fagskolestudenter

  • Det var totalt 15 852 fagskolestudenter i 2012, hvorav 57 prosent ved private og 43 prosent ved offentlige fagskoler. Det er 1000 flere enn i 2011.
  • De mannlige fagskolestudentene er i overvekt med om lag 61 prosent; 39 prosent av fagskolestudentene er kvinner.
  • De offentlige fagskolene tiltrekker seg mannlige fagskolestudenter i større grad enn de private.
  • Om lag 65 prosent av de mannlige fagskolestudentene tar utdanning i naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, hvor de utgjør 95 prosent av studentmassen.
  • De mannlige studentene er i flertall på mediefag, samferdsels- og sikkerhetsfag og andre servicefag. 
  • Kvinnelige fagskolestudenter er i flertall på humanistiske og estetiske fag, økonomiske og administrative fag, helse-, sosial- og idrettsfag og primærnæringsfag.

Opptak

  • 56 prosent av fagskolestudentene er tatt opp på grunnlag av yrkesfaglig kompetanse, 30 prosent på grunnlag av generell studie­kompetanse og 7 prosent på bakgrunn av realkompetanse.

Gjennomføring

  • Våren 2012 uteksaminerte fagskolene om lag 5 200 kandidater, hvorav 56 prosent menn og 44 prosent kvinner.

Fleksibel utdanning

  • Om lag 84 prosent av utdanningstilbudet er stedbasert. Forholdet mellom stedbasert og fjern-/nettundervisning er tilnærmet likt ved de offentlige og de private fagskolene.

Dette er Kunnskapsdepartementets andre årlige rapport om fagskolesektoren.

Lenke til hele rapporten.