Historisk arkiv

Økt samarbeid mellom næringslivet og universiteter og høyskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tirsdag 15. januar inviterte kunnskapsminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske næringslivsledere og akademia til seminaret Kunnskapsbanken: Forskning i næringslivet.

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, konserndirektør i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg og administrerende direktør i Medistim ASA, Kari E. Krogstad kom med sine betraktninger om erfaringer og behovet for forskning og innovasjon i næringslivet.

― Vi skal fortsette å trappe opp offentlige bevilgninger til forskning. Vi har sørget for over 30 prosent realvekst i forskningsbevilgningene, og det kommer mer. Samtidig må vi også bli flinkere, sammen med forskningsmiljøene, til å prioritere innsatsen, sa statsminister Jens Stoltenberg.

― Vi skal satse på samarbeid gjennom Sentre for fremragende forskning, Sentre for forskningsdrevet innovasjon og Sentre for miljøvennlig energi. Alle disse bidrar til å styrke samarbeidet mellom universitets- og høyskolesektoren, institutter og næringsliv, sa Stoltenberg.

― Kunnskap og innovasjon gjør at vi kan tilby varer og tjenester som få andre produserer. Da er vi konkurransedyktige også med høye lønninger, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

― Forskningsinstitusjonene og næringslivet er gjensidig avhengig av hverandre. Dagens studenter kan være morgendagens forskere – også for næringslivet! Det er viktig at forskningsinstitusjonene og næringslivet har nær kontakt slik at utdanningsinstitusjonene kan tilby kandidater og forskning av høy kvalitet, som samtidig har høy relevans for næringslivet, sier kunnskapsminster Kristin Halvorsen.

― Det tar tid å bygge opp tunge forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner. Det forutsetter langsiktig jobbing og god og konstruktiv dialog og samarbeid mellom næringslivet, universitetene, instituttene og myndighetene, sier Halvorsen.

Ambisjoner for høyere utdanning

Etter Kunnskapsbanken, fortsatte Kontaktkonferansen med universiteter og høyskoler. Dette er den viktigste årlige møteplassen mellom Kunnskapsdepartementet og ledelsen ved universiteter og høyskoler, og ulike organisasjoner innen høyere utdanning og forskning. Årets tema var kvalitet og relevans innen høyere utdanning, og kunnskapsministeren innledet om hennes ambisjoner for høyere utdanning.

― Vi er heldige som kan være med å forme dem og gi dem mulighet til å utløse sitt potensial og følge drømmene sine. Vi har et stort ansvar for at de møter undervisning med høy kvalitet, studiesteder som har ambisjoner på vegne av dem og som krever noe av dem. Universiteter og høyskoler som tar samfunnsmandatet seriøst, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

― Det er nå 10 år siden Kvalitetsreformen ble sjøsatt. Målet: Studentene skal lykkes med utdanningen. Bedre veiledning og oppfølging og dermed tettere kontakt mellom student og lærer skulle bidra til det. Evalueringen som ble gjennomført kort tid etter reformen, viste positive tegn både i undervisning og vurdering; studentene fikk flere tilbakemeldinger, og studenttilfredsheten hadde økt, sa kunnskapsministeren Kristin Halvorsen.

― Men det er sider ved Kvalitetsreformen der vi ikke har oppdatert informasjon. Det er behov for mer kunnskap om status på flere av områdene i Kvalitetsreformen og om kvaliteten i utdanningene. Jeg vil ta initiativ til en evaluering som først og fremst skal gjøre opp status for hvor høyere utdanning står i dag: har reformen innfridd de forventingene vi hadde til å heve kvaliteten? Vi trenger å se framover – hvordan skal reformen justeres og tilpasses ytterligere for at kvaliteten skal heves der den ikke er god nok? Vi vil stille spørsmålet: Hvor har reformen brakt oss – og hvor går veien videre?