Historisk arkiv

Historisk forskningsavtale med USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal signerte i dag en bilateral forsknings- og teknologiavtale med USA.

Pressemelding

Nr.: 88.05
Dato: 9.desember

Historisk forskningsavtale med USA

Kunnskapsminister Øystein Djupedal signerte i dag en bilateral forsknings- og teknologiavtale med USA. Et viktig formål med den nye avtalen er å sikre norske forskere lettere tilgang til amerikanske forskningsmiljøer, og Regjeringen ønsker i tillegg at flere norske studenter skal ta hele eller deler av utdanningen i USA.

Det er første gang man signerer en avtale på statlig nivå mellom Norge og USA om forskning og innovasjon. Undertegningen skjedde i forbindelse med at Djupedal besøker USA, og fra amerikansk side signerte direktøren for National Science Foundation, Dr. Arden L. Bement.

Foto: Arild Strømmen

Kunnskapsministeren viser til at transatlantisk forskningssamarbeid har lange tradisjoner og at en rekke norske forskere har tatt sin doktorgrad eller gjennomført prosjekter i samarbeid amerikanske kolleger.

- Vi bygger derfor på et solid fundament når vi nå ønsker å videreutvikle samarbeidet. Flere av de mest fremragende og innovative forsknings- og teknologimiljøene befinner seg i USA, det er nok å se på årets Nobelprisvinnere. Dette viser betydningen av en slik samarbeidsavtale, sier Djupedal.

I tillegg til signering av den bilaterale avtalen, skal Djupedal ha samtaler med direktøren for National Science Foundation, Dr. Arden L. Bement, og direktøren for Association of American Universities, Dr. Nils Hasselmo under besøket i Washington. Det er også lagt inn et besøk til Georgetown University.

Kunnskapsministeren vil i forbindelse med besøket også informere om at Utdannings- og forskningsdepartemen­tet vil starte et strategisk arbeid for å styrke og videreutvikle utdanningssamarbeidet med USA og Canada. Dette er det bred støtte for både på amerikansk og norsk side, ikke minst blant universitetene og høyskolene. Det nedsettes nå en arbeidsgruppe som på nyåret går i gang med å utvikle en offensiv strategi for samarbeidet.

- Flere enn jeg har vært bekymret over den sterke nedgangen i antallet norske studenter i USA. Dette trenden ønsker jeg å snu, samtidig som jeg ønsker større grad av gjensidighet i samarbeidet, sier Djupedal.

Djupedals tale ved signering

Engelsk versjon av avtalen

Foto: Kunnskapsminister Øystein Djupedal og direktøren for National Science Foundation, Dr. Arden L. Bement undertegner den bilaterale forsknings- og teknologiavtalen 9. 12. 2005.

Foto: Arild Strømmen