Historisk arkiv

Elevundersøkelsen 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

De fleste elever trives godt på skolen, men Elevundersøkelsen 2006 viser, som i fjor, at det er en rekke utfordringer i skolen.

Utfordringer i skolen

De fleste elever trives godt på skolen, men Elevundersøkelsen 2006 viser, som i fjor, at det er en rekke utfordringer i skolen.

– Hovedinntrykket fra undersøkelsen er at det store flertallet av elever trives godt og er fornøyde med skolen sin. Men resultatene viser at den sosiale trivselen er større enn trivselen med det faglige arbeidet. Den faglige trivselen er viktigst for innsats og læring. Mange av elevene kjenner ikke målene de jobber mot, og heller ikke kriteriene lærerne bruker for å vurdere arbeidet deres. Dette er en utfordring for skolen, og noe vi griper fatt i gjennom innføringen av Kunnskapsløftet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Læringsmiljø

Forskning har dokumentert at skoler som utvikler en felles kultur, en tydelig, pedagogisk ledelse og høyt ambisjonsnivå, lykkes bedre med sine kjerneoppgaver enn andre skoler. God organisering og godt samspill i kollegiet gjør skolene bedre rustet til å etablere ny praksis. Resultatene fra Elevundersøkelsen gir et godt grunnlag for skolenes arbeid med å forbedre læringsmiljøet.

– Det er krevende å være lærer, og jeg har tillit til at de fleste gjør en god jobb. Jeg ønsker lærere som har autoritet uten å være autoritære, sier Øystein Djupedal.

De nye læreplanene som innføres gjennom Kunnskapsløftet har mye klarere mål enn tidligere for hva elevene skal lære, og de er tydeligere på hva som forventes av skolen. For å sette lærerne i stand til å gjennomføre Kunnskapsløftet, satses det på kompetanseutvikling for lærere og skoleledere. Bare i år er det bevilget 375 millioner kroner statlige midler, og kommunene legger inn like mye. Dette er foreslått samme beløp for 2007.

Mobbing

4,7 prosent av elevene oppgir at de blir mobbet en eller flere ganger i uka, og 3,5 prosent at de blir mobbet flere ganger i måneden.

– Hver elev som blir mobbet, er én for mye. Alle skoler må ta dette på alvor i et samarbeid mellom ledelse, lærere, elever og foreldre. Noen skoler jeg har besøkt har veldig gode resultater når det gjelder bekjemping av mobbing. Utdanningsdirektoratet tilbyr flere gode programmer for å hindre mobbing og forbedre læringsmiljøet i klasserommet, sier Øystein Djupedal.

Statsminister Jens Stoltenberg fornyet i august Manifest mot mobbing med en ny og forsterket innsats.

Elevundersøkelsen viser at de fleste elevene er godt fornøyd med lærebøker, materiell og utstyr, skolebiblioteket, renhold og skolegården. Men mange er misfornøyde med sanitære forhold og luftkvaliteten på skolen.