Historisk arkiv

Felles kart over hele skole-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Pressemelding

Departementet har i dag sendt ut et rundskriv i forbindelse med Kunnskapsløftet som gir en samlet fremstilling av fag- og timefordelingen i skolen.

Pressemelding

Nr.: 26
Dato: 07.04.06

Kunnskapsløftet:

Felles kart over hele skole-Norge

Departementet har i dag sendt ut et rundskriv i forbindelse med Kunnskapsløftet som gir en samlet fremstilling av fag- og timefordelingen i grunnskolen og videregående opplæring. Dette er et "kart" over hele skole-Norge som kan bli brukt til å rådgi elevene i deres valg av retning gjennom utdanningssystemet.

– Det er første gang vi lager én felles fag- og timefordeling for både grunnskolen og videregående opplæring. Dette gir en helhetlig oversikt og sammenheng og vil kunne bedre rådgivningstjenesten spesielt på ungdomstrinnet. Elever kan få hjelp til å stake ut en retning gjennom ungdomstrinnet og videregående opplæring for å nå sine mål og interesser, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet har tidligere fastsatt nye læreplaner i forbindelse med innføringen av Kunnskapsløftet fra høsten 2006. Disse beskriver innholdet i fagene og hva elevene skal ha av ferdigheter på gitte nivå. Rundskrivet viser hvor mange timer hvert fag består av på alle trinnene, samt hvilke fagkombinasjoner som er mulig. Det beskriver også bestemmelser knyttet til lokal tilrettelegging av opplæringen.

Formålet med rundskrivet er å bidra til at skoleeiere, skoler og lærebedrifter får et godt grunnlag for å innføre Kunnskapsløftet. Departementet ønsker også å legge til rette for at elever, lærlinger og foresatte får økt innsikt i aktuelle opplæringsløp som grunnlag for sine valg. Den samlede fremstillingen av hele skole-Norge gir også videregående opplæring en innsikt i hvilke veier elevene har gått gjennom i grunnskolen, og dermed mulighet for å tilpasse det videre løpet etter dette.

Rundskrivet er i første omgang lagt ut på Kunnskapsdepartementets hjemmeside. Det vil kunne bli foretatt justeringer og endringer. En endelig versjon foreligger i slutten av april både elektronisk med de nødvendige lenker til lov, forskrift, læreplaner og aktuelle rundskriv og i trykt utgave.

Klikk her for å lese rundskriv F-009-06. (Siste versjon-oppdatert 25.04.06))