Historisk arkiv

Må skjerpe kravene til lærerutdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Evalueringsrapporten av allmennlærerutdanningen viser at vi må skjerpe kravene til utdanningen. Dette arbeidet vil departementet umiddelbart starte opp, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Pressemelding

Nr.: 58-06
Dato: 22.09.06

Kunnskapsminister Øystein Djupedal:

– Må skjerpe kravene til lærerutdanningen

- Evalueringsrapporten vi har mottatt viser at vi må skjerpe kravene til lærerutdanningen. Dette arbeidet vil departementet umiddelbart starte opp, og de første tiltakene vil komme allerede i neste års budsjett. I tillegg må utdanningsinstitusjonene selv gripe tak i egne utfordringer som evalueringen helt entydig peker på.

Dette sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i sin første reaksjon på evaluerings-rapporten om norsk allmennlærerutdanning som Kunnskapsdepartementet fikk overlevert fredag. Evalueringen har foregått i regi av NOKUT, med den finske professoren Sven-Erik Hansén som leder. Kunnskapsministeren mener komiteen har levert et solid stykke arbeid med mange konkrete forslag til hvordan kvaliteten kan styrkes.

Djupedal opplyser at Regjeringen allerede i forslaget til statsbudsjett for 2007 vil fremme de første tiltakene for å styrke lærerutdanningen:

- Vi må oppnå en bedre sammenheng mellom teori og praksis. Kontakten mellom utdanningsinstitusjonene og skolene må derfor styrkes. I tillegg vil vi videreføre ordningen med veiledning av nyutdannede lærere. Dette er helt i tråd med utvalgets anbefalinger.

Kunnskapsministeren gir også klar støtte til rapportens vurdering av at den typiske allmennlærerens tid er forbi: - Vi trenger spesialisering mot ulike trinn, sier Djupedal som også vil underlegge forslaget om å utvide lærerutdanningen til fem år en grundig vurdering.

Evalueringsrapporten peker også på en rekke områder der lærerutdannings-institusjonene selv må skjerpe arbeidet. Djupedal merker seg at dette ikke minst handler om bedre ledelse og holdninger, og viser blant annet til følgende punkter i rapporten:

  • Det må utvikles en tydeligere ledelse i lærerutdanningen.
  • Institusjonene må ta i bruk sitt eget kvalitetssikringssystem for å sikre nødvendig styring og kontroll på alle nivå.
  • Det må formidles klare forventninger og tydelige krav til studentens arbeid.

Djupedal peker på at flere av disse punktene er kjent fra tidligere evalueringer:

- De aller fleste anbefalingene som rettes mot institusjonene krever tiltak som ledelsen, fagpersonalet og studentene selv må følge opp. Evalueringen gir her så klare indikasjoner på systematiske svakheter ved dagens allmennlærerutdanning at det haster med å sette i verk konkrete tiltak.

Selv vil Djupedal raskt invitere Universitets- og høgskolerådet og andre berørte parter til et møte for å drøfte oppfølgingen av rapporten: - Vi trenger en god dialog med hele sektoren for å nå de resultatene alle ønsker om økt kvalitet i utdanningen og bedre lærere i skolen, sier Djupedal.

Last ned rapporten her

Video tilgjengelig fra ca. kl. 1400 på Odin direkte. Klikk på lenken under:


Se video