Historisk arkiv

Mer kvalitet i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal markerte skolestart og innføring av Kunnskapsløftet ved å besøke Bekkelaget skole i dag.

Pressemelding

Nr.: 52-06
Dato: 21.august

Mer kvalitet i skolen

Regjeringen ønsker mer kvalitet i skolen. Det skal skje både gjennom økte bevilgninger og gjennom innføringen av Kunnskapsløftet, den nye reformen for grunnopplæringen.

Det var hovedbudskapet da statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal møtte de nye elevene på 1. trinn ved Bekkelaget skole i Oslo mandag. Litt over 60 000 seksåringer kommer i dag til skolen for første gang og blir det første kullet som skal gjennomføre hele skoleløpet med ny reform.

Sentrale elementer i Kunnskapsløftet er å sikre bedre tilpasset opplæring for hver enkelt elev og økt læringsutbytte. Målrettet lese- og skriveopplæring allerede på 1. trinn er ett av de nye punktene som vil møte de nye seksåringene.

Statsministeren Jens Stoltenberg understreket at Regjeringen også ser Kunnskapsløftet som en viktig del av arbeidet for å sikre en offentlig fellesskole med høy kvalitet:

- Dette arbeidet startet vi allerede i 2006 gjennom økte bevilgninger til kommuner og fylkeskommuner, og mye av dette er brukt på skolen. Nå følger vi opp med å fokusere på innholdet. Kunnskapsløftet skal sikre økt læringsutbytte for elevene, og både foreldre og elever skal føle seg trygge på at de møter offentlig fellesskole med høy kvalitet, sa statsministeren.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal påpekte at arbeidet med lesing og skriving er viktig allerede fra skolestart:

- Forskning viser at tidlig innsats for å sikre en god språklig utvikling er med på å forhindre problemer seinere i skoleløpet. Elevene som nå starter på 1. trinn skal derfor få lese- og skriveopplæring fra første dag. I tillegg får vi en læreplan med klare mål for hva elevene skal meste på de ulike trinn. Da blir det lettere for både lærere og foreldre å følge med i den faglige utviklingen, sa Djupedal.

Andre sentrale elementer i Kunnskapsløftet er disse:

- Skolen skal prioritere utviklingen av fem sentrale ferdigheter: Å kunne uttrykke seg muntlig, lese, regne, å uttrykke seg skriftlig og å bruke digitale verktøy.

- Et bredt læringssyn der det også vektlegges at elevene utvikler sosial kompetanse, motivasjon for læring og gode læringsstrategier.

- Et læreplanverk som ser hele utdanningsløpet i sammenheng, fra 1. trinn i grunnskolen til fullført videregående opplæring.