Historisk arkiv

Ny barnehagelov og makspris fra 1. januar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Fra 1. januar reduseres maksprisen i barnehager til 2 250 kroner per måned, og ny barnehagelov trer i kraft. Samtidig blir barnehageområdet en del av Kunnskapsdepartementet.

Pressemelding

Nr.: 01-06

Dato: 01.januar

Ny barnehagelov og makspris trer i kraft fra 1. januar

Fra 1. januar settes foreldrebetalingen i barnehager ytterligere ned. Maksprisen reduseres til 2 250 kroner per måned og 24 750 kroner per år. Ny barnehagelov trer i kraft fra 1. januar. Fra samme dato blir barnehageområdet en del av Kunnskapsdepartementet.

- I dag har de fleste barn barnehageerfaring før de begynner på skolen. Barnehagens betydning som pedagogisk institusjon er derfor større enn noen gang, og vi er veldig fornøyd med at barnehageområdet nå kan ses i sammenheng med hele opplæringstilbudet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

I den nye barnehageloven videreføres både forskriften med regler om antall barn per førskolelærer og den veiledende normen for størrelsen på inne - og utearealet i barnehagen. Noen av de viktigste endringene i loven er:

  • Barnehageloven får en utvidet innholdsbestemmelse som sier tydelig hva et barnehagetilbud skal inneholde og hva foreldre har rett til å forvente.
  • Medvirkning for både foreldrene og barna blir nedfelt i loven.
  • Ansvarsforhold og oppgavefordeling mellom barnehageeieren, kommunen som barnehagemyndighet og fylkesmannen blir tydeliggjort.
  • Fylkesmannen gis rett til å føre tilsyn med at kommunen utfører de oppgaver den er pålagt som barnehagemyndighet.

- Regjeringen vil gjøre barnehagetilbudet tilgjengelig for alle som ønsker det ved å legge til rette for utbygging av rimelige barnehageplasser med god kvalitet. Nå setter vi ned foreldrebetalingen, og endringene i barnehageloven skal være med på å sikre kvaliteten i barnehagene, sier Djupedal.

Makspris finansieres ved en økning i satsene for det statlige driftstilskuddet, og dette gjør det mulig for de aller fleste barnehagene å sette ned foreldrebetalingen i januar. Det kan være enkelte private barnehager som ikke får utbetalt det økte statstilskuddet i tide fra kommunen, og disse kan benytte seg av en midlertidig ordning der de kan ta "gammel" makspris i januar og februar. Om barnehagene må benytte seg av denne ordningen er foreldrene i forskrift sikret å få tilbakebetalt penger de eventuelt må betale for mye. Regelverket for søskenmoderasjon, inntektsgradering og unntak fra maksimalprisen videreføres.

Lov om barnehager
Forskrifter til barnehageloven
Brev om til kommunene om makspris fra 1. januar 2006 (16.12.05)