Historisk arkiv

Ny kurs for de nasjonale prøvene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Pressemelding

Fra høsten 2007 skal det avholdes nasjonale prøver i regning, og i lesing på norsk og engelsk på 5. og 8. trinn. – Formålet er å kartlegge elevenes grunnleggende ferdigheter, sier Øystein Djupedal.

Pressemelding

Nr.: 19-06
Dato: 27. mars 2006

Ny kurs for de nasjonale prøvene

Regjeringen har besluttet at det fra høsten 2007 skal avholdes nasjonale prøver i regning, og i lesing på norsk og engelsk på 5. og 8. trinn. – Formålet er å kartlegge elevenes grunnleggende ferdigheter slik disse er beskrevet i læreplanen, sier kunnskapsministerØysteinDjupedal.

Det vil også bli gjennomført obligatorisk kartleggingsprøve i lesing for 2. trinn fra skoleåret 2006-2007. Det vil også bli innført obligatorisk kartleggingsprøve i regning, samt prøver i skriving på norsk og engelsk for et representativt utvalg elever i grunnskolen. Nasjonale prøver for ungdomstrinnet 1De nasjonale prøvene på 8. trinn måler ferdigheter ervervet på barnetrinnet. Her er det snakk om prøver for å måle ferdigheter på ungdomstrinnet (28/3). og videregående vurderes på grunnlag av prøvene i grunnskolen.

– Med dette legger vi et godt grunnlag for å videreutvikle det nasjonale systemet for kvalitetsvurdering, slik at det blir et mer presist verktøy for skolen, elevene og de foresatte, sier Øystein Djupedal.

– Det er viktig at prøvene som gjennomføres er av høy faglig kvalitet. Det er avgjørende å unngå at prøvene for tredje gang kritiseres på et faglig grunnlag. Jeg tar derfor sikte på at prøvene skal utprøves i løpet av neste skoleår, sier Djupedal.

Det primære formålet med de nasjonale prøvene er å vurdere om skolen lykkes med å utvikle elevenes grunnleggende ferdigheter. Prøvene skal brukes som grunnlag for kvalitetsutvikling på skoler, hos skoleeiere og på regionalt og nasjonalt nivå. Ved å legge prøvene til høsten på 5. og 8. trinn, vil det være mulig å kartlegge om elevenes ferdigheter er i samsvar med læreplanens mål for grunnleggende ferdigheter etter 4. og 7. trinn.

Prøveresultatene skal være offentlige, men det skal ikke legges til rette for rangering av skoler. Resultatene skal være tilgjengelig for dem som skal bruke resultatene. Departementet vil komme tilbake til hvordan dette skal gjøres for kommende prøver.

De resultatene fra 2005-prøvene som er statistisk og kvalitetsmessig pålitelige, skal offentliggjøres på kommune-/fylkesnivå på nettstedet www.skoleporten.no. Det betyr at resultatene fra de nasjonale prøvene i lesing på norsk og engelsk og i matematikk på 4., 7. og 10. trinn offentliggjøres. Resultatene på skolenivå gjøres tilgjengelig for skolene selv, herunder elevene/foreldrene, og for kommunen/fylket hvor skolene tilhører.

– Jeg tror dette vil stimulere til at søkelyset rettes mot prøvene, og ikke mot rangering av skoler. Det er viktig at skole-Norge nå samler seg om nødvendigheten av å drive både kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling som grunnlag for forbedring av opplæringen, sier Djupedal.

De nye prøvene skal utformes bedre teknisk og de skal være mer i samsvar med læreplanens mål. De skal også bli langt enklere å rette enn det de har vært til nå. Det skal i tillegg utvikles supplerende verktøy, blant annet mer kartleggingsmateriell og diagnostiske prøver, som er mer nyttige for lærerne i arbeidet med å tilpasse opplæringen til den enkelte elev.