Historisk arkiv

Ny privatskolelov - viktig kursendring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal sender i dag forslag til ny privatskolelov ut på høring. Forslaget innebærer viktige kursendringer i forhold til friskoleloven fra 2003.

Pressemelding

Nr.: 72-06
Dato: 09.10.06

Ny privatskolelov - viktig kursendring

KunnskapsministerØysteinDjupedal sender i dag forslag til ny privatskolelov ut på høring. Forslaget innebærer viktige kursendringer i forhold til friskoleloven fra 2003.

– Regjeringen mener det er viktig for elevene å gå på en skole i sitt nærmiljø sammen med elever med ulik sosial bakgrunn, etnisk tilhørighet eller livssyn. Vi ønsker å satse på kvalitet og mangfold i den offentlige skolen som inkluderer alle. Jeg vil derfor stramme inn utbredelsen av nye privatskoler med rett til statstilskudd og som ikke utgjør et religiøst eller pedagogisk alternativ til den offentlige skolen, sier Øystein Djupedal.

Alle skoler som er i drift vil fortsatt ha den samme finansieringen og mulighet til å utvide i tråd med de tillatelser de tidligere har fått. Ingen elever som i dag går på en privatskole, vil bli berørt.

Forslaget til ny privatskolelov skal ute på høring i tre måneder. Deretter vil departementet behandle innspillene. Lovforslaget vil bli sendt til Stortinget våren 2007. Med forbehold om Stortingets behandling, vil loven kunne tre i kraft fra sommeren 2007.

– Jeg inviterer KrF og Venstre til samarbeid om den nye privatskoleloven, slik at det blir en lov for fremtiden, og ikke en lov som blir endret hver gang det blir et nytt politisk flertall, sier Djupedal.

De viktigste endringene i forhold til friskoleloven fra 1. oktober 2003, er:

  • Regjeringen er først og fremst opptatt av å stanse den fremtidige veksten av private skoler. Departementet foreslår derfor at det som hovedregel lovfestes at alle skoler som er i drift etter friskoleloven, får fortsette å drive sin virksomhet med rett til statstilskudd etter privatskoleloven selv om de ikke vil oppfylle de foreslåtte kravene til grunnlag.
  • Dagens tilskuddsordning på 85 prosent vil ikke bli endret.
  • Det skal stilles krav til type skole. Skoler som godkjennes med rett til statstilskudd etter loven, skal drive sin virksomhet på enten religiøst grunnlag, etter en anerkjent pedagogisk retning eller være en internasjonal skole som er sertifisert.
  • Det skal ikke foreligge en rett til godkjenning med rett til statstilskudd etter privatskoleloven, men departementet skal kunne godkjenne slike skoler etter en samlet vurdering. Myndigheten til å behandle søknader om godkjenning etter privatskoleloven vil bli delegert til Utdanningsdirektoratet. I vurderingen skal det bl.a. kunne legges vekt på hensynet til den offentlige skolestrukturen og skolefaglige hensyn.
  • I tillegg skal det åpnes for godkjenning med rett til statstilskudd til særskilt tilrettelagt videregående opplæring i kombinasjon med toppidrett, norsk grunnskoleopplæring i utlandet og særskilt tilrettelagte skoler for funksjonshemmede.
  • Det vil bli innført en hovedregel om krav til minimum 20 elever ved hver privatskole.
  • Det foretas en opprydning i forholdet mellom friskoleloven og fagskoleloven.

Klikk her for å lese høringsforslaget