Historisk arkiv

Nye regler for opptak til høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet vil endre reglene for opptak til høyere utdanning slik at søkere med fagbrev kan tas opp til ingeniørstudier. – Vi er opptatt av at veien til høyere utdanning skal være mer fleksibel, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Pressemelding

Nr.: 75-06
Dato: 20.10.06

Nye regler for opptak til høyere utdanning

Kunnskapsdepartementet vil endre reglene for opptak til høyere utdanning slik at søkere med fagbrev kan tas opp til ingeniørstudier. Departementet ønsker også at toårig godkjent fagskoleutdanning skal gi generell studiekompetanse.
– Regjeringens ambisjon er at alle som gjennom skolegang, yrkeserfaring og annen realkompetanse har reelle kvalifikasjoner for å studere, skal få adgang til høyere utdanning. Vi er opptatt av at veien dit skal være mer fleksibel, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal
.

Opptak basert på fagutdanning
Ved flere høyskoler er det allerede etablert avgrensede forsøksordninger om opptak til ingeniørutdanning på grunnlag av relevant fagbrev. Erfaringene med forsøkene er positive.
– Elevenes valg i videregående opplæring skal ikke frata dem muligheten for å ombestemme seg underveis, eller i ettertid, sier Djupedal

Det foreslås derfor at det kan gjøres unntak fra kravet om generell studiekompetanse og tas opp søkere med fagbrev til spesielt tilrettelagt ingeniørutdanning. Departementet vurderer også å åpne for at institusjonene gjennom frivillige forsøk kan ta opp søkere med fagbrev til andre relevante studier.

– Det er et primært mål for meg at kvaliteten på norsk høyere utdanning fortsatt skal settes i høysetet. Jeg mener at å ta opp søkere med relevant fag- eller yrkesutdanning til relevante studier i prinsippet ikke truer, men kan fremme dette. Fagarbeidere viderekvalifiseres, og lærestedene får økt innslag av praktikere. Målet må være at kandidatene kommer ut med samme kompetanse og kunnskaper, uavhengig av opptaksgrunnlag, sier Djupedal.

Endringen for opptak fra fagutdanning kan få virkning fra og med opptak til studieåret 2007-2008.

Høring - Forslag til endring i gjeldende forskrift om opptak til universiteter og høyskoler

Generell studiekompetanse
Grunnlaget for opptak til universiteter og høyskoler skal som hoved­regel fortsatt være generell studiekompetanse, med krav om bestemte fellesfag fra videregående opplæring i tråd med fag- og timefor­delingen i Kunnskapsløftet. Søkere som er 25 år eller eldre, kan tas opp på grunnlag av realkompetanse.

– Det er uansett en grunnleggende forutsetning at opptak til universiteter og høyskoler skal bygge på nødvendige faglige forutsetninger, sier Djupedal.

Forslag til endringene av opptaktsforskriften kan få virkning fra studieåret 2009-2010 ,. Dette gir elever som nå følger Kunnskapsløftet tid til å forholde seg til nye regler når de skal velge programfag i februar 2007 i videregående opplæring. Her foreslås også en ny bestemmelse om at søkere som har fullført to års godkjent fagskoleutdanning får generell studiekompetanse på linje med de som fullfører ett års høyere studium av minst ett års varighet.

Høring - Forslag til ny felles forskrift om opptak til høyere utdanning

Forsøk med karakterkrav
NTNU får adgang til å iverksette forsøksordning med karakterkrav 4 i matematikk fra og med opptaket i 2007 til integrert masterstudium i teknologiske fag og arkitektutdanning. Dette er hjemlet i forsøksparagrafen i universitets- og høyskoleloven. Det er en forutsetning at forsøket evalueres.

I høringsbrevet til ny felles opptaksforskrift bes høringsinstansene vurdere om karakteren 4 i matematikk bør innføres som et generelt krav for opptak til slike studier.