Historisk arkiv

Ønsker flere lærlinger i helse- og omsorgssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har i dag sendt brev til alle kommuner og helseforetak med forventning om at de bidrar til at flere unge i videregående opplæring får læreplass i helse- og omsorgssektoren.

Pressemelding

Nr.: 50-06
Dato: 7.august

Ønsker flere lærlinger i helse- og omsorgssektoren

Mange unge som ønsker å bli lærling innen helse- og omsorgssektoren opplever problemer med å få tegnet lærekontrakt. Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet og har i dag sendt brev til alle kommuner og helseforetak med forventning om at de bidrar til at flere unge i videregående opplæring får læreplass i helse- og omsorgsfagene.

Regjeringens målsetting om 10 000 nye årsverk i helse- og omsorgssektoren innen 2009 og en økning i andelen personell med helse- og sosialutdanning vil medføre økt behov for kvalifisert arbeidskraft.

- Å ta inn en lærling er en god investering på lengre sikt. I løpet av læretiden vil lærlingen bli dyktigere og mer rutinert, og lærlingen vil etter hvert kunne utføre stadig større deler av arbeidsoppgavene til utdannede helse- og omsorgsarbeidere. Virksomheter som har lærlinger får dessuten et tilskudd som bidrar til å eventuelle merutgifter som lærlingordningen medfører, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

- Det er viktig å gjøre ungdom kjent med de gleder og utfordringer som ligger i det å arbeide innenfor helse- og omsorgssektoren, sier politisk rådgiver Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet. Svært mye kunnskap lar seg ikke overføre gjennom tradisjonell undervisning. Som i et hvilket som helst annet håndverk, er også helse- og omsorgsarbeideren avhengig av å innarbeide grunnleggende ferdigheter i møte med klienter og pasienter.

Hittil i år mangler det svært mange læreplasser i helse- og omsorgsfaget. Tall per 1. juli viste at under halvparten av de som ønsker det hadde til da fått læreplass som omsorgsarbeider eller barne- og ungdomsarbeider. - Erfaringsmessig tegnes de fleste lærekontrakter utover høsten, men det er likevel grunn til innstendig å oppfordre helseforetak og kommunene om å reagere nå. Vi har høyere ambisjoner enn dette, og utfordrer spesielt offentlig virksomhet til å ta imot flere lærlinger. Ved at virksomheter tar imot lærlinger viser de samfunnsansvar. Samfunnet trenger gode fagfolk og ungdommen får en god og relevant utdanning. Dette gagner alle, sier Djupedal.