Historisk arkiv

Rekordvekst i barnehageplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Foreløpige tall viser at det fra januar til september i år ble etablert 9 137 nye heltidsplasser. – Dette er veldig gledelig. Vi er på vei mot full dekning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Pressemelding

Nr.: 74-06
Dato: 13.10.06

Rekordvekst i barnehageplasser

Foreløpige tall viser at det fra januar til september i år ble etablert 9 137 nye heltidsplasser. – Dette er veldig gledelig, tallet er høyere enn på samme tidspunkt i fjor og viser at vi er på vei mot full dekning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Kommunene forventer at om lag 5 300 nye plasser vil tas i bruk resten av året. Dette gir en vekst i kapasiteten for hele 2006 på nær 14 500 plasser. Dette er over anslaget i budsjettet for 2006, som legger opp til 13 500 nye plasser.

Undersøkelsen viser at frem til september ble det registrert 4 752 flere barn i barnehagen. Når veksten i plasser er høyere enn antall barn som får plass, skyldes det at kapasitetsveksten i første halvdel av året i betydelig grad brukes til å øke oppholdstiden for barn som allerede er i barnehage. Tidligere erfaringer viser at veksten i barnehageplasser ut året i hovedsak vil gå til å ta inn nye barn. Totalt har nå 228 434 barn tilbud om plass i ordinær barnehage eller familiebarnehage.

De foreløpige tallene viser at om lag 18 500 barn står på venteliste, men dette kan forventes å synke til om lag 12 100 barn ved årsskiftet. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2007 lagt inn at 15 800 barn skal få plass i løpet av 2007.

– Dette er veldig positive tall og det ser lyst ut for Barnehageløftet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Han er også glad for at trenden med at det etableres klart flest plasser for barn under 3 år fortsetter.

Kunnskapsdepartementet har også spurt landets kommuner hvor sannsynlig det er at full behovsdekning nås ved utgangen av 2007. Nær 90 prosent av kommunene svarer at de tror de vil nå dette målet.