Dette er nytt ved skolestart
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Nr: 55-07 | Dato: 20.08.2007
- Jeg vil ha en skole der ungene våre lærer og lykkes. Vi har kommet godt i gang. To eksempler er at vi ved skolestart i høst innfører gratis læremidler for elever i videregående opplæring, og en ordning med gratis frukt og grønt i grunnskolen, sier kunnskaspminister Øystein Djupedal.
- Jeg vil ha en skole der ungene våre lærer og lykkes. I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen å arbeide for en enda bedre skole og fagopplæring. Vi har kommet godt i gang. To eksempler er at vi ved skolestart i høst innfører gratis læremidler for elever i videregående opplæring, og en ordning med gratis frukt og grønt i grunnskolen.
Dette sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i forbindelse med at mandag 20. august er skolestart for mange av elevene i grunnskolen og videregående opplæring. Her er noen av de viktigste nyhetene for skoleåret 2007-2008:
- Kunnskapsløftets andre år: Nye læreplaner tas i bruk på tiende trinn i grunnskolen og andre trinn i videregående opplæring. Nå er det bare elevene på tredje trinn i videregående opplæring som følger gamle læreplaner.
- Gratis frukt og grønt: Fra høsten 2007 innføres det gratis frukt og grønt for alle elever på skoler med ungdomstrinn, det vil si rene ungdomsskoler (8.–10. trinn) og skoler med alle trinn (1.–10. trinn). Dette vil omfatte om lag 285 000 elever, og det er skoleeier som vil få det praktiske ansvaret med å gjennomføre ordningen.
- Gratis læremidler: Nytt av året er at fylkeskommunene får ansvaret for å holde elevene i videregående opplæring med nødvendige trykte og digitale læremidler og digitalt utstyr. Det er bevilget 370 millioner kroner til gratis læremidler i budsjettet for 2007. Ordningen med gratis læremidler innføres gradvis og skal gjelde for elever på Vg2 fra og med høsten 2007, Vg3 fra og med høsten 2008 og Vg1 fra og med høsten 2009. Det er mulig for skoleeier å kreve en mindre egenandel (begrenset til kr 800) av elevene til bærbare pc-er mot at elevene får beholde pc-en.
- Lovregulering av reklame i skolen: Lovendringen er ment å skjerme elevene i størst mulig grad mot uønsket reklame og påvirkning. Skoleeier skal sørge for at elevene ikke blir utsatt for reklame som er egnet til å skape kommersielt press eller som i stor grad kan påvirke holdninger, atferd og verdier, blant annet på skolens område, i lærebøker og i andre læremidler som blir brukt i opplæringen.
- Nye nasjonale prøver: I september skal det på 5. og 8. trinn avholdes nasjonale prøver i regning og i lesing på norsk og engelsk. Prøvene er lagt om i forhold til de som ble gjennomført i 2005. Utdanningsdirektoratet har ansvar for gjennomføring av prøvene.
- Forsøk med utvidet skoledag: Regjeringen har bestemt at det skal gjennomføres et forsøk med utvidet skoledag på 1.-4. trinn i skoleåret 2007–08. Utvidet skoledag er et sentralt virkemiddel for å øke elevenes læringsutbytte og for å jevne ut forskjeller i læringsutbytte som har sammenheng med sosial bakgrunn. Fra høsten vil om lag 3700 elever i disse 11 kommunene være med i forsøk med utvidet skoledag og/eller skolemat: Bærum, Lillesand, Oslo, Namsos, Nesodden, Rana, Ringsaker, Skedsmo, Trondheim, Mosvik og Vinje. Det er bevilget 23 millioner kroner til forsøket over revidert nasjonalbudsjett for 2007. Forsøkene skal gi erfaringer som kan brukes når skoledagen skal utvides for alle elever på barnetrinnet fra høsten 2008.
- Praksisbrev: For å bidra til økt gjennomføring i videregående opplæring vil regjeringen gi flere mulighet til å ta mer av opplæringen ute i en bedrift. Til høsten settes det i gang forsøk i tre fylker med videreutvikling av lærekandidatordningen gjennom etablering av en ordning med praksisbrev. Tilbudet skal gi full kompetanse på områder som er etterspurt i arbeidslivet, og dokumentasjonen på opplæringen som er gitt skal bli bedre. Tilbudet gjør det mulig å velge et toårig praksisbasert opplæringsløp som alternativ til ordinær fire års yrkesopplæring.
- Strategi for kunst og kultur i opplæringen: Ble lagt fram i juni som den første noensinne på dette området. Planen ”Skapende læring” inneholder 27 tiltak som skal bidra til å integrere og utvikle kunsten og kulturens plass innenfor opplæringen. Høsten 2007 er det satt av 5,5 millioner kroner til arbeidet med tiltakene i strategiplanen. Disse midlene kommer i tillegg til budsjett for demonstrasjonskulturskolene, tiltak for å stimulere leselyst og midler som bevilges til arbeidet med den kulturelle skolesekken.
- Nye læreplaner i grunnleggende norsk og morsmål for minoritetsspråklige elever: De nye læreplanene er nivåbaserte og gjelder for elever med ulik alder og erfaringsbakgrunn. De erstatter tidligere læreplaner i norsk som andrespråk og morsmål.
- Minoritetsrådgivere i skolen: I løpet av 2008 skal det etableres et team med minoritetsrådgivere i skolen. Minoritetsrådgiverne skal arbeide med forebygging av tvangsekteskap og bidra med kompetanseoppbygging om tvangsekteskap hovedsakelig i den videregående skolen. Arbeids- og inkluderingsdepartementet bevilger midler til denne ordningen. Minoritetsrådgiverne skal være tilknyttet Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), men ha sitt daglige arbeid ute på skolene.