Historisk arkiv

Flere tusen polarforskere avslutter Polaråret i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Norge skal være vertskap for sluttkonferansen etter Det internasjonale polaråret 2007-2008, som er det største internasjonale forskningssamarbeidet på 50 år. Konferansen vil samle flere tusen polarforskere i Oslo i juni 2010.

Norge skal være vertskap for sluttkonferansen etter Det internasjonale polaråret. Konferansen vil samle flere tusen polarforskere i Oslo i juni 2010. Det annonserte kunnskapsminister Øystein Djupedal under åpningen av Forskningsdagene i dag. 

Polaråret 2007-2008 er det største internasjonale forskningssamarbeidet på 50 år. Over 50.000 teknikere og forskere fra mer enn 60 land deltar i programmet. Polaråret skal samle inn store mengder data fra både Arktis og Antarktis gjennom to sommersesonger i nord og sør. De dominerende temaene knytter seg til årsakene til og konsekvensene av klimaendringene.  

- De faglige ambisjonene for sluttkonferansen er høye. Den skal sammenbinde og oppsummere de mange internasjonale polarårsprosjektene med målsetting at dette skal føre til videre internasjonalt forskningssamarbeid. Slik sett kan konferansen komme til å bli like mye en startkonferanse som en avslutningskonferanse, sa Øystein Djupedal.  

Kunnskapsministeren understreker at de innsamlede datasetene vil bli brukt til forskning i tiår framover. – Derfor kalles sluttkonferansen for ”Early Science Conference”. Men forhåpentlig vil vi kunne få noen svar på de mest påtrengende miljøspørsmålene i vår tid. Mulige temaer for konferansen vil blant annet være endringer i snø- og isforhold, koblingen mellom polarområdene og det globale miljøet, og polare økosystemer og biodiversitet. 

Polaråret er ett av hovedtemaene for årets Forskningsdager. Djupedal foretok i dag den offisielle åpningen av Forskningsdagene under en konferanse i Universitetets aula. Tilstede var også HKH Kronprins Haakon, som er Polarårets beskytter. 

- Polaråret gjør selv en god innsats når det gjelder formidling. Ikke minst gjøres det mye for å involvere barn og unge. Og når denne innsatsen kobles til et tungt formidlingslokomotiv som Forskningsdagene, da kan vi forvente oss resultater, sa Djupedal. - Vi kan med god grunn anta at svært mange – i alle aldre – vil få øynene opp for det spennende som skjer lengst i nord og lengst i sør nettopp i disse dager. 

Det er Det internasjonale polarårets overordnede styringsorgan, Joint Committee, som har valgt Norge til å være vertskap for sluttkonferansen. 

Mer informasjon: Olav Orheim, leder av sekretariatet for Polaråret  22037508-91123108.