Historisk arkiv

Flere vil bli førskolelærer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Jeg er svært glad for å se økt søkning og opptak til førskolelærerutdanning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i en kommentar til opptakstallene til høyere utdanning fra Samordna Opptak som ble offentliggjort i dag.

Tallene viser en  økning i antall kvalifiserte søkere til førskolelærerutdanningen.
- Barnehageløftet innebærer behov for flere førskolelærere. Derfor er jeg tilfreds med at den positive trenden fra i fjor fortsetter og at det også i år er økning i søkning og opptak til denne utdanningene, sier Djupedal.
Årets tall viser en nedgang i antallet kvalifiserte søkere til lærerutdanningene totalt.
- Jeg er ikke fornøyd med reduksjon i antallet kvalifiserte søkere til allmennlærerutdanningene. Landet har behov for flere gode lærere for gjennomføring av Kunnskapsløftet. Regjeringen har bevilget betydelige økte midler til kommunene som muliggjør bedre lærertetthet i grunnopplæringen. Vi vet det vil bli behov for flere allmennlærere i årene fremover, sier Djupedal. – Jeg håper at utdanningsinstitusjonene nå kan gi tilbud om studieplass til flest mulig av de som ønsker å bli lærere. Kvalifiserte søkere som ønsker å bli allmennlærere og som ikke har fått studieplass, bør vurdere tilbudene på Restetorget.

Det er en positiv utviklingen i søkningen til teknologiske fag. Samtidig er rekrutteringen til helsefag fortsatt god. – Dette er utdanninger som er sentrale i utviklingen av norsk økonomi og for å i vareta regjeringens målsettinger for helse- og sosialsektoren, sier Djupedal.  

Tendensen til at flere søkerne foretrekker utdanningsinstitusjoner som ligger i sentrale strøk fortsetter. Universitetene og høyskolene i de største byene og sentralt på Østlandet har mer enn nok søkere til sine studieplasser, mens høyskolene i distriktene har problemer med å få fylt opp sine disponible plasser.

- Jeg vil minne om at høyskolene i distriktene har mange interessante studietilbud, godt studiemiljø og at de gjør en stor innsats for å tiltrekke seg nye studenter. Regjeringen er opptatt av å styrke distriktene og jeg oppfordre kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud på sitt primære studieønske, om å vurdere alternative studiesteder. Det er fortsatt mange gode studietilbud på studiesteder utenfor de sentrale strøkene, sier Djupedal. -Bruk Restetorget og tenk nytt!

Se mer informasjon på nettsidene til Samordna opptak (SO)