Historisk arkiv

Internasjonal anerkjennelse til norsk hjerneforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Senter for hukommelsesbiologi ved NTNU er i dag utnevnt til ett av verdens 15 Kavli-institutter. – Det er svært gledelig at NTNU og Norge nå føyes til den prestisjetunge listen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Senter for hukommelsesbiologi ved NTNU er i dag utnevnt til ett .av verdens 15 Kavli-institutter. Kavli til venstre i bildetSenter for hukommelsesbiologi ved NTNU er i dag utnevnt til ett av verdens 15 Kavli-institutter. Kavli Foundation, grunnlagt av norskamerikaneren Fred Kavli, har tidligere opprettet Kavli-institutter blant annet ved Harvard og Stanford i USA og ved Cambridge i Storbritannia.
– Det er svært gledelig at NTNU og Norge nå føyes til den prestisjetunge listen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.
 

Forskerne ved det nye instituttet har som mål å forstå den biologiske prosessen bak menneskets hukommelse. Kavli Institute for Systems Neuroscience samler internasjonalt ledende forskere innenfor nevrovitenskap og bygger videre på Senter for hukommelsesbiologi ved NTNU. Det nye instituttet skal ledes av Edvard og May-Brit Moser. 
– Etableringen av et Kavli-institutt ved NTNU i Trondheim knytter norske forskere til et nettverk av forskningsgrupper i verdensklasse, sier Djupedal. 

Finansieringen av Kavli-instituttet ved NTNU deles mellom The Kavli Foundation, NTNU og Kunnskapsdepartementet som alle bidrar med 375 000 USD (om lag 2,3 millioner kroner) årlig. 

Fred Kavli er utdannet sivilingeniør ved daværende NTH i Trondheim. Han utvandret til USA i 1956. Der bygget han opp Kavlico Corporation, et verdensledende selskap som produserte sensorer til romfart, luftfart og bilindustri som spesiale. Kavli solgte seg senere ut av selskapet og stiftet The Kavli Foundation i 2000.

The Kavli Foundation gir omfattende støtte til forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap og søker i tillegg å fremme forskning innenfor disse feltene og øke allmennhetens forståelse for forskning og dens betydning. The Kavli Foundation har opprettet tre internasjonale vitenskapelige priser innen disse tre forskningsfeltene på 1 mill. USD hver, som skal deles ut annet hvert år i Oslo. The Kavli Foundation, Kunnskapsdepartementet og Det Norske Videnskaps-Akademi inngikk en samarbeidsavtale om utdelingen av prisene i 2005. Prisene vil bli delt ut for første gang høsten 2008.

Klikk her for å åpne nettsidene til The Kavli Foundation