Historisk arkiv

Nytt bygg for Kunsthøgskolen i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har i dag inngått kontrakt om et byggetrinn II for Kunsthøgskolen på området for den gamle Seilduksfabrikken på Grünerløkka i Oslo. Byggetrinnet skal etter planen stå ferdig i januar 2010.

Kunnskapsdepartementet har i dag inngått kontrakt om et byggetrinn II for Kunsthøgskolen på området for den gamle Seilduksfabrikken på Grünerløkka i Oslo. Byggetrinnet skal etter planen stå ferdig i januar 2010. - Et samlet og ferdig anlegg vil representere et kraftig løft for norsk kunstutdanning og gi nye muligheter som jeg håper skolen vil utnytte. Utbyggingen og målene for skolen blir da i tråd med regjeringens og Stortingets ønsker og ambisjoner, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Byggetrinn II vil omfatte 24 000 kvadratmeter brutto og gi plass for fakultetet for visuell kunst og Fakultetet for design. Disse holder i dag til i St.Olavsgate 32, Ullevålsveien 5 og Nordahl Brunsgate 8. De nye lokalene vil bidra til at hele Kunsthøgskolen og de om lag 550 elevene vil være samlet på ett sted. - Med nytt styre, ny rektor og nå utsiktene til nye og samlokaliserte lokaler, vil dette gi en ny giv for Kunsthøgskolen i Oslo, sier statsråd Øystein Djupedal.  

- Som framtidens kunst- og kulturarbeidere, billedkunstnere, designere, formidlere og scenekunstnere har studentene ved Kunsthøgskolen en viktig rolle i samfunnet. Regjeringen er derfor opptatt av å skape gode arbeidsvilkår for kunstnere og kulturarbeidere. Den kunstneriske friheten og mangfoldet må sikres, sier Djupedal.

Allerede i 1994 støttet et flertall i KUF-komiteen på Stortinget etablering av et høyskolesenter for estetiske fag i Oslo og pekte på at det var viktig å få nyetableringer i indre Oslo øst. - Kunsthøgskolen i Oslo ble planlagt ut fra en visjon om at ulike kunstarter har noe å gi hverandre; i møtet mellom ulike kunstnere og kunstarter skjer det noe mer og kvalitativt annerledes enn i små og ensartede miljøer. Høyskolen skal skape nye kunstneriske møteplasser og verksteder. Det gir mulighet til utvikling og dialog, sier Djupedal.

Forprosjektet for Byggetrinn II er utarbeidet av Lund Hagem Arkitekter AS og Søyland Arkitekter AS. Bygningene er av antikvarisk interesse og det er derfor en utfordring  å beholde særpreget selv om de skal tilpasses nye funksjoner.

De første byggearbeidene er forventet å starte sommeren 2008.