Historisk arkiv

Mer forskningssamarbeid med Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Det norsk-polske forskningsfondet er på til sammen om lag 120 millioner kroner, der Norge bidrar med 100 millioner kroner gjennom EØS-midler. – Målsettingen med fondet er å styrke det bilaterale forskningssamarbeidet, og jeg forventer varige resultater av denne satsingen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal

Det åpnes nå for søknader til et nytt polsk-norsk forskningsfond på i alt 120 millioner kroner. Fondet er spesielt øremerket områdene miljø og helse.
– Målsettingen med fondet er å styrke det bilaterale forskningssamarbeidet og jeg forventer varige resultater av denne satsingen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i forbindelse med lansering av forndet i Warszawa i dag.
 

Det er polske aktører som kan søke om midler fra fondet, men de må ha minst én norsk partner for å komme i betraktning. Fondet er på til sammen om lag 120 millioner kroner, der Norge bidrar med 100 millioner kroner gjennom EØS-midler og Polen bidrar med de resterende 20 millioner kroner. I tillegg til å finansiere større forskningsprosjekter, gis det støtte til seminarer og workshops som på et bredere felt fremmer polsk-norsk forskningssamarbeid. Søknadsrunden som nå er åpnet varer frem til 28. desember.   

Helse og miljø

Prosjekter innen miljøforskning kan eksempelvis være polarforskning, alternative energikilder, skogforskning og  tilgang på rent vann. Innen helse kan aktuelle områder være helsesystemer, telemedisin og helsetjenester

- Vi har et økende behov for forskning for å utvikle samfunnet. Jeg ser derfor frem til at forskningsmiljøer i Norge og Polen i fellesskap vil bidra til ny kunnskap. Det sa professor Michal  Sewerynski, minister for forskning og høyere utdanning i Polen, da fondet ble åpnet for søknader denne uken. 

- Vi har allerede et godt forskningssamarbeid med Polen. Et eksempel er Svalbard der Norge og Polen har en felles forskningshistorie. Det er et stort potensial for å utvide videre forskningssatsinger. Polen er en viktig forskningspartner for Norge, sa Djupedal. 

Fondet ledes av et styre med tre norske og tre polske medlemmer. Kunnskapsdepartementet oppnevner de norske styremedlemmene. Divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg ved Norsk Folkehelseinstitutt er nestleder i styret. 

I EUs 6. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling deltok Polen og Norge sammen i nærmere 250 prosjekter, særlig innenfor områdene IKT, miljø og matvarekvalitet.

Når det gjelder EØS-midlene generelt, er Polen den desidert største mottakeren . Landet mottar nær halvparten av midlene – mer enn 4,4 milliarder kroner. Ordningene varer til april 2009, men utbetalinger kan skje til april 2011. Det er hittil godkjent rundt 150 prosjekter om støtte for til sammen 1,3 milliarder kroner. 

Fondets nettsider: www.fbn.opi.org.pl

 

Bilder

Øverst: Djupedal og Sewerynski trykker på knappen som åpner det elektroniske søkesystemet for det polsk-norske forskningsfondet. Foran står lederen for senteret som administrerer fondet, dr. Dorota Maciejko.

Nederst: Kunnskapsminister Øystein Djupedal sammen med sin polske kollega, Michal Sewerynski.