Historisk arkiv

Sterk økning i antall lærlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I 2006 ble det formidlet 12.000 læreplasser, noe som er tusen flere enn året før. – Dette er meget gledelig, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Pressemelding

Nr.: 03-07
Dato: 18.01.07

Sterk økning i antall lærlinger

I 2006 ble det formidlet 12.000 læreplasser, noe som er tusen flere enn året før. – Dette er meget gledelig, men fortsatt får ikke all ungdom som er kvalifisert, læreplass. Spesielt det offentlige må tilby flere læreplasser i 2007, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

– Jeg inviterte partene i arbeidslivet til et møte i august i fjor hvor vi ble enige om å gjøre en felles dugnadsinnsats for å få flere læreplasser. Jeg har et håp om at dette har hatt virkning, og vi vil forsterke innsatsen i inneværende år, sier Øystein Djupedal.

Antall ungdom som har fått formidlet læreplass i en bedrift eller det offentlige, har steget jevnt fra 2003. Den gangen var antallet 9.200, mens det i fjor var 11.919 som fikk plass. Det tilsvarer 62,4 prosent av antallet søkere. Utover dette har noen fått lærefag i skole, mens andre ikke var kvalifisert for den læreplassen de søkte. Noen står fortsatt uten tilbud.

– For å gi flere ungdom læreplass, er det tre virkemidler som skiller seg ut: For det første må det bli mer samsvar mellom lære-/skoleplasser og næringslivets behov for fremtidig arbeidskraft. Her kan Hordaland og Rogaland fylkeskommuner være forbilder for de andre. For det andre må fylkeskommunene og lokale virksomheter starte tidligere på året å fremskaffe plasser. Til slutt må offentlige virksomheter legge seg i selene og tilby flere læreplasser, sier Øystein Djupedal.

Regjeringen bestemte i oktober i fjor at alle departementer og underliggende etater skal arbeide for å ta inn flere læringer. Kunnskapsdepartementet har med virkning fra høsten 2007 doblet antallet læreplasser fra to til fire.

– For å minske frafallet i videregående opplæring er det viktig at ungdom som er kvalifisert for læreplass, får det. Det er dessuten et gode for den enkelte bedrift å få inn engasjerte lærlinger. Det er også meget motiverende for den enkelte ungdom å få læreplass innenfor den bransjen man ønsker, sier Djupedal.

– Skal Norge bli en kunnskapsnasjon må vi investere i riktig type utdanning i forhold til behovene i arbeidslivet. Her er det viktig også å prioritere yrkesutdanning, sier Djupedal.

Les mer om saken på Utdanningsdirektoratets hjemmesider.