Historisk arkiv

Støtte til utgraving av øgler på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet vil sammen bidra til at utgraving av skjeletter av rovøgler på Svalbard kan fortsette i 2007.

Pressemelding

Nr.: 09-07
Dato: 6.februar

Støtte til utgraving av øgler på Svalbard

Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet vil sammen bidra til at utgraving av skjeletter av rovøgler på Svalbard kan fortsette i 2007. – Utgravingen og forskningsformidlingen av dette prosjektet kan bidra til at flere barn og unge velger realfag, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Det var i fjor høst at utgravinger på Svalbard avdekket skjeletter av et av verdens største rovdyr, Pliosaurus. Det mest unike med oppdagelsen er at man trolig har funnet det første komplette skjelettet av dette dyret. Pliosaurus er en av de aller største rovøglene som noen gang har levd.

Prosjektet ledes av Jørn Hurum, førsteamanuensis ved Natur-historisk museum, Universitet i Oslo. Det var utgravinger på Svalbard i både 2004 og 2006. Nå bidrar Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet til at utgravingsarbeidet av de best bevarte skjelettene kan videreføres.

- Historien om rovøglen på Svalbard er et glimrende eksempel på hvordan naturvitenskap anrettet på den riktige måten kan trigge nysgjerrigheten og begeistringen, sa Djupedal da han bekjentgjorde bevilgningen på 1,2 millioner kroner til prosjektet på Realfagskonferansen 2007 i Tromsø i dag.

- Realfag er spennende, men realfag er også nødvendig. For vi trenger kompetanse i næringslivet, men ikke bare for å sikre velferd eller verdiskaping. Det er mange mysterier i hverdagen vi voksne har sluttet å undre oss over, men som er glimrende utgangspunkt for læringssituasjoner for barn og unge. Det må vi utnytte, sa kunnskapsministeren.

Les mer om utgravingene på nettsidene til Naturhistorisk museum http://www.nhm.uio.no/pliosaurus/