Historisk arkiv

5 millioner til tradisjonelle håndverksfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet bevilger 5 millioner kroner til stipender for å styrke gamle og truede håndverksfag. – Det er viktig for kulturnasjonen Norge å beholde disse tradisjonelle håndverksfagene, sier Øystein Djupedal.

Foto: Tom Marius Mathisen MaihaugenKunnskapsdepartementet bevilger 5 millioner kroner til stipender for å styrke gamle og truede håndverksfag.  

– Det er viktig for kulturnasjonen Norge å beholde disse tradisjonelle håndverksfagene. Flere gamle håndverksfag er i ferd med å forsvinne og mange av de gjenværende yrkesutøverne nærmer seg pensjonsalder. Dette kan føre til at viktig kompetanse går tapt, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.  

Midlene går til stipendiater hvor lærlinger og fagarbeidere kan søke støtte for å fullføre utdanning og perfeksjonere seg i håndverksfag. Stipendene vil gis innen fag som gravørfaget, sølvsmedfaget, bygningsvern og tredreierfaget. Naturlige samarbeidspartnere vil være museer, fartøyvernsentre eller andre antikvariske myndigheter.  

– I mange år har jeg  på  grunn av min bakgrunn både som litograf og stortingsrepresentant hatt et ønske om hjelpe håndverksfagene. De står mitt hjerte veldig nær, derfor er jeg meget tilfreds med å kunne bevilge penger til disse stipendene. Fagene er viktige å bevare både i seg selv og som en del av den norske kulturarven, sier Øystein Djupedal. 

Stipendene vil bli administrert av Norsk håndverksutvikling på Maihaugen på Lillehammer. Midlene er en engangskostnad som gis til fem stipendiater over tre år.