Historisk arkiv

Klima: Tenke globalt, men handle lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I tre dager har nærmere 50 politikere, forskere og næringslivsledere fra hele verden vært samlet i Ny-Ålesund for å drøfte hvordan man kan møte klimautfordringer. –Som myndighetsperson er jeg beredt til å iverksette upopulære tiltak, men jeg trenger hjelp fra forskere og næringslivet for å handle, sier statsråd Tora Aasland.

I tre dager har nærmere 50 politikere, forskere og næringslivsledere fra hele verden vært samlet i Ny-Ålesund for å drøfte hvordan man kan møte  klimautfordringer. –Som myndighetsperson er jeg beredt til å iverksette upopulære tiltak, men jeg trenger hjelp fra forskere og næringslivet for å handle, sa statsråd Tora Aasland i sin oppsummering fra symposiet.

–Som politiker bekymrer det meg at de mulighetene og verktøyene vi ser i dag for å møte klimautfordringene kan synes for svake, og kan hende blir satt inn for sent. Mange mennesker er bekymret for klimaendringene og venter på tiltak fra myndighetene. Men hvis man overlater utfordringene til politikere alene, vil vi ikke få de resultatene  vi trenger. Vi forvalter kloden på vegne av fremtidige generasjoner. For å oppfylle den oppgaven må vi tenke og handle både globalt, regionalt og lokalt, understreket Aasland.

Tilstede ved Ny-Ålesund symposiet var også den indiske forskningsministeren, Kapil Sibal og den tyske utdannings- og forskningsministeren Annette Schavan. Sammen med den indiske ministeren drøftet statsråd Tora Aasland konkrete oppfølginger av symposiet. De to landene vil i fellesskap nedsette en arbeidsgruppe for å utvikle modeller for forskningssamarbeid med lokal relevans, for eksempel basert på Norges store kompetanse på vannkraftområdet. Det kan være små vannkraftverk  i indiske landsbyer. –Dette vil kunne bli et svært godt eksempel på global tenking og lokal handling, sa Tora Aasland i sin oppsummering av symposiet. Statskraft har allerede etablert vannkraftverk i India og vi ønsker å trekke på de erfaringene som allerede er gjort med disse, sa Aasland.

Under seminaret ble det også åpnet en indisk forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Med denne stasjonen er det nå ti nasjoner som hele eller deler av året har bemannede forskningsstasjoner i Ny-Ålesund. –Denne stasjonen vil styrke både samarbeidet mellom India og Norge og ikke minst være et viktig bidrag til den internasjonale polarforskningen, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland da hun var tilstede ved åpningen.

 

Bilde: Utdannings- og forskningsminister Annette Schavan (Tyskland), Tora Aasland og forskningsminister Kapil Sibal (India). (Foto: Karin Steenstrup.)