Historisk arkiv

Stortingsmelding om lærerrollen og lærerutdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen har besluttet av den vil legge fram en stortingsmelding om læreren og lærerutdanningen. Stortingsmeldingen vil drøfte lærerutdanningens lengde, organisering og innhold.

Bilde av elev og lærer– Utfordringer knyttet til lærerrollen og lærerutdanningen er noe vi ønsker å prioritere. Som statsråder i Kunnskapsdepartementet opplever vi at disse to temaene hele tiden dukker opp i diskusjonene om skolen og høyere utdanning, sier Tora Aasland og Bård Vegar Solhjell.

 

Regjeringen har besluttet at den vil legge fram en stortingsmelding om læreren og lærerutdanningen rundt årsskiftet 2008 - 2009. 

Lærerens betydning for elevenes læring er sterkt understreket i de siste ukers debatt om grunnskolen og kvaliteten i grunnopplæringen. Mange hevder at læreren er den viktigste faktor for elevenes læring.

– Lærerrollen må styrkes, og en stortingsmelding som tar for seg både lærerrollen og lærerutdanningen er et ledd i det arbeidet vi nå gjør for å heve statusen til læreryrket, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

– Fra flere hold pekes det på at lærerutdanningen har klare svakheter. Dette tar vi alvorlig, og det er nødvendig med en egen stortingsmelding om temaet selv om dette vil være den tredje gjennomgangen av utdanningen på ti år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.
 – Forslagene vi kommer fram til i stortingsmeldingen håper vi også at kan bidra til økt rekruttering til utdanningen og mindre frafall fra yrket. 

Stortingsmeldingen vil drøfte lærerutdanningens lengde, dens organisering og innhold. En særlig utfordring er spørsmålet om å innføre en mer differensiert lærerutdanning. I det ligger muligheten for å rette utdanningen inn mot bestemte trinn eller fag i grunnskolen. I tillegg vil den inneholde en vurdering og forslag knyttet til fagenes omfang og innhold, og  hvordan kvaliteten i lærerutdanningen kan bli bedre. 

Lærerutdanningen kan ikke vurderes uavhengig av grunnskolens behov på ulike trinn og i ulike fag. På bakgrunn av et bredt kunnskapsgrunnlag vil meldingen beskrive de utfordringer grunnskolen og lærerne står overfor. Endrede krav i tråd med endringer i samfunnet og reformer i skolen og barnehage gjør lærerrollen både kompleks og mangfoldig. Meldingen vil blant annet drøfte lærerutdanningens lengde, dens organisering og innhold. – Vi er også opptatt av å styrke lærerstudentenes praksisopplæring underveis i studiet, sier statsrådene.  

NOKUT – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, evaluerte allmennlærerutdanningen i Norge i 2006. Da ble det pekt på at allmennlærerutdanningen har mangler både i forhold til kvalitet og innhold.
– Dette har aktualisert behovet for en  ny gjennomgang av utdanningen for grunnskolelærere, sier Solhjell og Aasland.