Vil ha mer ut av EU-forskningen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Dato: 14.05.2008
Kunnskapsdepartementet legger i dag frem en strategi for Norges samarbeid med EU om forskning og utvikling. Strategien skal bidra til at Norge har en koordinert og strategisk tilnærming til samarbeidet med EU.
Kunnskapsdepartementet legger i dag frem en strategi for Norges samarbeid med EU om forskning og utvikling. Strategien skal bidra til at Norge har en koordinert og strategisk tilnærming til samarbeidet med EU.
- Strategien skal sikre at ressursene blir utnyttet på en god måte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.
Norge er med på å finansiere EUs pågående 7. rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter (2007-2013) med om lag 9 mrd. kroner.
EUs 7. rammeprogram er et program der universiteter, forskningsinstitutter og bedrifter fra hele Europa - og i økende grad verden for øvrig - deltar.
EU styrker med det 7. rammeprogrammet sin satsing på kvalitet i forskning og vitenskap, og på forskning som et virkemiddel som skal bidra til en kunnskapsbasert samfunnsutvikling og et konkurransedyktig næringsliv. Programmet er det største internasjonale forskningsprogrammet i verden i sitt slag, med et budsjett på over 400 mrd. kroner. Norge deltar i programmet med fulle rettigheter og plikter på bakgrunn av EØS-avtalen.
- Strategien innebærer at vi skal bruke det 7. rammeprogrammet til å styrke vårt samarbeid med EU-landene og også med prioriterte samarbeidsland utenfor Europa, som USA, Russland, Kina, India, Japan og Sør-Afrika.
Norge skal også bidra til at det blir et kraftfullt samarbeid om de globale utfordringene innenfor klima, miljø, helse og fattigdom. Vi vil se dette i sammenheng med regjeringens nordområdestrategi. De mulighetene og utfordringene vi ser i nordområdene tilsier et styrket internasjonalt forskningssamarbeid, også i rammeprogrammet, sier Tora Aasland.
Norske FoU-aktører har i det 6. rammeprogrammet (2002-2006) samarbeidet med forskere og næringsliv fra mer enn 100 land.
- At det 7.rammeprogrammet er dobbelt så stort som det 6. betyr at norske forskningsmiljøer står ovenfor en stor utfordring, og at alle norske forskningsmiljøer må øke sin innsats for å delta i EU-programmer, sier Aasland.
European Research Area
EU styrker nå også sin innsats for å bidra til utvikling av ett europeisk forskningsområde – ”European Research Area”.
Hensikten er å legge til rette for bedre flyt av kunnskap, teknologi og innovasjon i Europa og å bidra til riktig forskningsinnsats og effektivisering.
Strategien skal bidra til at Norge deltar i utviklingen av et slikt felleseuropeisk forskningsområde og utnytter mulighetene i dette på en god måte - ut fra nasjonale prioriteringer og behov.
Regjeringen foreslår i en egen stortingsproposisjon at Norge skal delta i et nytt europeisk institutt for innovasjon og teknologi – European Institute of Innovation and Technology (EIT). Strategien understreker at norsk deltakelse her vil bidra til god utnyttelse også av de ressursene Norge legger i det 7. rammeprogrammet, fordi EIT skal bidra til økt innovasjon og teknologioverføring fra forskning, gjennom å koble forskning, utdanning og næringsliv.