Lokalisering av Kulturhistorisk museum
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Dato: 26.10.2009
En ekstern kvalitetssikring av ulike alternativer for lokalisering av et fremtidig kulturhistorisk museum, konkluderer med at et samlet museum på Bygdøy er mest samfunnsøkonomisk.
En ekstern kvalitetssikring av ulike alternativer for lokalisering av et fremtidig kulturhistorisk museum, konkluderer med at et samlet museum på Bygdøy er mest samfunnsøkonomisk. – Dette har gitt regjeringen et godt grunnlag for å fatte en god beslutning om kulturhistorisk museum. Jeg er godt fornøyd med arbeidet som er gjort, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland. |
|
I tråd med retningslinjer for store statlige prosjekter i tidligfasen, er det gjennomført en ekstern kvalitetssikring av regjeringens beslutningsgrunnlag for et fremtidig kulturhistorisk museum i Oslo. | Foto: Statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland. |
Det legges opp til at regjeringen vil fatte sin beslutning i løpet av høsten. Etter beslutning vil det settes i gang et forprosjekt med det valgte alternativet, før det blir en ny runde med kvalitetssikring.
- Jeg legger avgjørende vekt på at forholdene for god kvalitativ forskning blir ivaretatt i framtidens kulturhistoriske museum. Like viktig vil det være å sikre befolkningen, ikke minst barn og unge, tilgang til kulturhistorisk kunnskap, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.
De fire alternativene som Kunnskapsdepartementet har utredet er:
- Et samlet museum på Bygdøy
- Et samlet kulturhistorisk museum i Bjørvika, inklusive vikingskipene som i dag befinner seg på Bygdøy
- Et samlet museum på Tullinløkka som innebærer overtakelse av Nasjonalgalleriet og flytting av vikingskipene
- Delt museum med flytting av Historisk museum til tomten der Munch-museet i dag ligger og utbygging av et vikingstidsmuseum på Bygdøy
Alle alternativene vil ha mulighet til å vise større betydningsfulle internasjonale vandreutstillinger. Dette er utstillinger som man ikke har hatt muligheter til å ta imot i dag på grunn av for små lokaler. Gode læringsarenaer for barn og unge har også vært en viktig forutsetning i alternativene som er utredet. Det er også lagt til grunn en samlokalisering av administrative funksjoner og bygningsmessige løsninger som også vil gi gode rammevilkår for forskningen og undervisningen knyttet til museet.
Faglige løsninger, komplekse byggeforhold, kostnader ved gjennomføring og utfordringer knyttet til infrastruktur slår ulikt ut i alternativene. Disse forholdene vil regjeringen vurdere i den videre diskusjonen om valg av løsning.