Historisk arkiv

Barneombudet skal forsterke arbeidet med mobbesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen har besluttet å styrke Barneombudet med flere stillinger slik at dette uavhengige ombudet kan utvide sitt arbeid med bistand til elever og foreldre i alvorlige mobbesaker, sier Kristin Halvorsen.

Bekymringsmeldinger og kartlegginger viser at elever og foreldre kan oppleve å ikke nå fram overfor skolen eller kommunen i mobbesaker. Derfor har regjeringen besluttet å styrke Barneombudet med flere stillinger slik at dette uavhengige ombudet kan utvide sitt arbeid med bistand til elever og foreldre i alvorlige mobbesaker, sier Kristin Halvorsen.

Kunnskapsdepartementet ba tidligere i år Universitet i Oslo om en vurdering av regelverket rundt mobbing, og eventuelt behovet for et eget elevombud. Utredningen viser at det er et behov for å styrke støtten og veiledningen til elever og foreldre. Som en oppfølging av denne utredningen blir nå Barneombudets skolerettslige kompetanse og ressurser, knyttet til elevenes psykososiale miljø styrket.

–Dette vil bidra til å ivareta oppgaver knyttet til veiledning overfor elever og foresatte. Ombudet vil da styrke sin pådriverrolle for skolenes arbeid for gode og inkluderende skolemiljøer, sier Halvorsen.  –Det vil også gi en bedre balanse mellom partene i saker som gjelder opplæringslovens kapittel  9a. Barneombudet er dessuten godt kjent og har allerede en viktig funksjon på andre områder som gjelder barn- og unges rettigheter, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsdepartementet vil arbeide videre med oppfølgingen av andre deler av utredningen.

De siste årene er det satt i gang en rekke tiltak mot mobbing.

  • Et nytt Manifest mot mobbing 2011-2014 ble i januar undertegnet av regjeringen og viktige nasjonale parter. Gjennom manifestsamarbeidet har partene oppfordret landets ordførere til å signere på lokale manifester som forplikter kommunen til å arbeide aktivt mot mobbing. Per 1. juli hadde 278 kommuner signert et slikt lokalt manifest.  Manifestpartene vil også lansere en større kampanje til høsten som vil fokusere spesielt på digital mobbing.
  • Gjennom den fem-årige satsingen Bedre læringsmiljø er det utviklet et omfattende forskningsbasert veiledningsmateriell til bruk for skolene. Gjennom satsingen har støtten til ulike anti-mobbeprogrammer blitt videreført og det har blitt tildelt midler til lokale prosjekter for bedre læringsmiljø. Et skolebasert etterutdanningsprogram i klasseledelse er nå under utvikling og skal tilbys alle skoler med ungdomstrinn.
  • Videre er det gjennomført nasjonalt tilsyn med elevenes psykososiale miljø i 2010 og 2011, det vil utvikles sjekklister for skolenes arbeid med læringsmiljø og maler foreldre og skolen kan benytte i klagesaker. En ny veileder til arbeidet mot mobbing har blitt sendt alle landets skoler, og mobbing og læringsmiljø har fått en viktig plass i lærerutdanningen og utdanningstilbudet til rektorer. 

 Les mer om Manifest mot mobbing på Utdanningsdirektoratet sine nettsider.