Historisk arkiv

Flere ønsker å ta høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Det er svært gledelig at den økte søkningen til læreryrket fortsetter. I år ser vi også at flere enn tidligere ønsker å studere realfag. Dette viser at Regjeringens rekrutteringstiltak gir resultater, sier statsråd Tora Aasland, statsråd for forskning og høyere utdanning.

Årets tall fra Samordna opptak viser at 108 605 søkere har søkt om opptak til høyere utdanning. Det er om lag 5 prosent flere søkere enn i 2010.

– Det er svært gledelig at den økte søkningen til læreryrket fortsetter. I år ser vi også at flere enn tidligere ønsker å studere realfag. Dette viser at Regjeringens rekrutteringstiltak gir resultater, sier statsråd Tora Aasland, statsråd for forskning og høyere utdanning. 

Årets tall fra Samordna opptak viser at 108 605 søkere har søkt om opptak til høyere utdanning. Det er om lag 5 prosent flere søkere enn i 2010. Fortsatt er det flere kvinner enn menn som søker om opptak, 59,3 mot 40,7 prosent.

God søkning til lærerutdanningen

Det er fortsatt stabilt stor søkning til den nye grunnskolelærerutdanningen som ble innført i 2010. Det er i år 4 459 førstevalgssøkere til 3051 planlagte studieplasser. I forhold til 2010 er dette en økning med 112 søkere.

Tar man i tillegg med søkningen til  5-årig integrert lærerutdanning og faglærerutdanningen er det 370 flere søkere enn i 2011 – det vil si en økning på 5,8 prosent.

– Dette viser at stadig flere ser for seg en yrkeskarriere som lærer. Gode lærere er det viktigste for elevens læring, og vi trenger enda flere engasjerte og dyktige lærere som kan gjøre en forskjell for barn og unge, sier Tora Aasland. 

Til førskolelærerutdanningen er det registrert 3 050 søkere til 2 516 plasser. Det er omtrent samme søkningen som i fjor.

– Førskolelærerutdanningen  er en viktig utdanning som leder fram til et spennende og variert yrke. En storstilt barnehageutbygging vil kreve flere førskolelærere i årene framover. Her må vi følge rekrutteringen til førskolelærerutdanningen tett i årene som kommer, sier Aasland.

Realfag og teknologiske fag

Til realfagsstudier er det registrert en økning i søkningen på 8,6 prosent sammenliknet med 2010. Tallene viser en liten økning på 1,7 prosent i søkningen til teknologiske fag, inkludert ingeniør, integrert master og maritime fag. 

– Den tydelige økningen i søkningen til realfag er det absolutt mest gledelige ved årets søkertall, sier Tora Aasland. 

Stabil søkning til helsefag

Sammenliknet med 2010 viser tallene fra Samordna opptak en økning i søkning til helsefag på ca. 4 prosent.  Det er for eksempel registrert 8 382 førstevalgssøkere til 4 177 studieplasser i sykepleie. Dette er en økning i søkningen på denne utdanningen på omlag 3,3 prosent i forhold til i fjor. 

Til flere andre helsefagutdanninger, som sosionom, barnevern og vernepleierutdanningene er det registrert bra økning i søkningen.

– Dette er et godt utgangspunkt når regjeringen til høsten legger fram en stortingsmelding om utdanningene til velferdstjenestene for å utvikle kvaliteten på disse utdanningene ytterligere, sier statsråden.

Vekst i hele landet

Søkertallene viser en økning for mange av høyskolene utenfor de store byene. Det er i år relativt sett mindre økning i søkertallene i de største byene.

– Det betyr at institusjonene i distriktene har utviklet gode studietilbud som søkerne ønsker å benytte. Dette er en riktig og ønsket utvikling, sier statsråd Tora Aasland.

Flere tall:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra venstre: Dekan ved lærerutdanning ved Høgskolen i Oslo Knut P. Hanevik, statsråden og førsteårsstudent Synne Jensseter.